Κόσμος

Η Γκρέτα και η Ανούνα...θύμωσαν: "Δεν έχετε κάνει τίποτα εδώ και δύο χρόνια"

Μετά την κυριαρχία των ειδήσεων σχετικά με τον Covid-19 για μήνες στην επικαιρότητα, οι ακτιβιστές του κλίματος Greta Thunberg και Anuna De Wever ακούστηκαν ξανά. "Έχουμε χάσει άλλα δύο κρίσιμα χρόνια από την πολιτική αδράνεια", ανέφερε ένα άρθρο γνώμης στο The Guardian που γράφτηκε από την ακτιβιστική νεολαία που αποτελείται από τις Greta Thunberg , Anuna De Wever , Luisa Neubauer και Adélaïde Charlier .

«Κοιτάζοντας πίσω [περισσότερα από δύο χρόνια] πολλά έχουν συμβεί. Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και στις 28 Νοεμβρίου, το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης» αναφέρουν στο άρθρο. «Αλλά ο κόσμος έχει επίσης εκπέμψει περισσότερους από 80 δισεκατομμύρια τόνους CO2 τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε δει συνεχώς φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Πολλές ζωές και τα προς το ζην έχουν χαθεί, και αυτή είναι μόνο η αρχή», συνεχίζει η ομάδα.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές του κλίματος, τα τελευταία δύο χρόνια από την έναρξη των κλιματικών διαδηλώσεων, δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Όταν πρόκειται για δράση, είμαστε ακόμα σε κατάσταση άρνησης. Το χάσμα μεταξύ του τι πρέπει να κάνουμε και του τι πραγματικά κάνουμε διευρύνεται κάθε λεπτό. Στην πραγματικότητα, χάσαμε δύο ακόμη κρίσιμα χρόνια από την πολιτική αδράνεια», γράφουν.

 

Η Thunberg συναντά τη Μέρκελ στην Καγκελαρία

 

Επίσης η νεαρή Σουηδέζα θα συναντηθεί και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία αυτή την Πέμπτη το πρωί κατόπιν αιτήματος των ακτιβιστών.Το θέμα της συζήτησης, φυσικά: η πολιτική για το κλίμα. Ακριβώς δύο χρόνια πριν από αυτήν τη συνάντηση, στις 20 Αυγούστου 2018, η Thunberg είχε ξεκινήσει τις εβδομαδιαίες «σχολικές διαδηλώσεις για το κλίμα».

Οι “Παρασκευές για το Μέλλον”, όπως ονομάστηκε η πρωτοβουλία, εξελίχθηκαν σε ένα παγκόσμιο κίνημα που έχει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υποστηρικτών στη Γερμανία.

Μετά τη συνομιλία, η οποία έχει προγραμματιστεί για περίπου 90 λεπτά, η Thunberg, η Γερμανίδα ακτιβίστρια Luisa Neubauer και οι Βελγίδες Anuna de Wever και Adélaïde Charlier θέλουν να εκφραστούν δημόσια, αλλά η καγκελάριος δεν σχεδιάζει να κάνει δήλωση. Είναι απίθανο να είναι ικανοποιημένοι με αυτό που μπορεί να τους πει η Μέρκελ. Το θέμα που αφορά στην κλιματική πολιτική “παίζει” σήμερα ολοένα λιγότερο στο Βερολίνο και περισσότερο στις Βρυξέλλες, όπου ο στόχος είναι να αυξηθεί ο στόχος της ΕΕ για το κλίμα για το 2030. Η Γερμανία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου για έξι μήνες από τον Ιούλιο και ως εκ τούτου είναι το επίκεντρο.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ