Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Βloomberg: Η Τουρκία βρήκε φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία ανακάλυψε ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανότατα φυσικό αέριο, δήλωσαν την Τετάρτη δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί στους Τούρκους «καλά νέα» την Παρασκευή που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το έθνος. Ορκίστηκε επίσης να συνεχίσει την εξερεύνηση της ενέργειας στα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου που προκάλεσε αντιπαραθέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γραφείο του προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει.

 

 

Οι δηλώσεις αυτές του τούρκου προέδρου έγιναν πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Άγκυρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο αγώνας της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη είναι ένας αγώνας για το μέλλον της.

Κατά την ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε μάλιστα, πως την ερχόμενη Παρασκευή, η κυβέρνηση θα δώσει ένα καλό νέο στον λαό της Τουρκίας, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Πιστεύω ότι αρχίζει στην Τουρκία μία νέα περίοδος. Αν το ανακοινώσω, θα χαθεί η αγωνία».

Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε, «όπως σκίσαμε πριν από έναν αιώνα τη συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο».

«Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τα βήματα στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό.Ειδικά η αντιπολίτευση που ρωτάει τι δουλειά έχουμε στην ανατ. Μεσόγειο, θέλω να το ακούσουν καλά. Ο αγώνας της Τουρκίας από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη δεν είναι μόνο ένας αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων αλλά ένας αγώνας για το μέλλον της», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος και κατέληξε:

«Όσο μεγάλες προσπάθειες καταβάλλουμε για την προάσπιση της πατρίδας μας άλλο τόσο σημαντικές είναι κι εκείνες για την προάσπιση της γαλάζιας πατρίδας μας».

https://twitter.com/pagrup/status/1296097038447390720

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ανέλυσε τι σκοπεύει να ανακοινώσει σε δύο ημέρες, αλλά καθώς μίλησε, η λιρέτα επέκτεινε τα κέρδη στο εμπόριο κατά 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index αυξήθηκε 2%. Οι μετοχές του διυλιστηρίου Turkiye Petrol Rafinerileri AS ή της Tupras και του κατασκευαστή πετροχημικών Petkim Petrokimya Holding AS αυξήθηκαν 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Δεν έχουν δωθεί ακόμη πληροφορίες για το μέγεθος του κοιτάσματος και το κατά πόσο αυτό, είναι δυνατόν να εξορυχθεί.

Η ανακάλυψη έρχεται σε μια εποχή αυξημένων εντάσεων για εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το Bloomberg, όπου η Τουρκία αναζητά "μανιωδώς" πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα η  Γαλλία έχει αυξήσει προσωρινά τη στρατιωτική της παρουσία για να αποκρούσει τα τουρκικά βήματα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ ανησυχεί για τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή.

Ξέσπασμα Ερντογάν κατά Κεμάλ - "Γιατί "χάσαμε" τα νησιά μας από την Ελλάδα"

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι απόρροια της εποχής της συνθήκης της Λωζάνης. Με αυστηρό ύφος, ζήτησε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να δώσει στο έθνος εξηγήσεις για το πώς χάθηκαν τα νησιά που έχει τώρα η Ελλάδα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. 83 εκατομμύρια σήμερα υποφέρουμε ακόμη από την κακή κληρονομιά που άφησε η μονοκομματική εξουσία του CHP στην εξωτερική πολιτική. Η μη προστασία των συνόρων του Εθνικού Όρκου μας και η αμηχανία σχετικά με το ζήτημα των Νήσων έχει κοστίσει πολύ στη χώρα μας.

Δεν είναι ότι χάσαμε μόνο ήρωες σε αυτά τα εδάφη, αλλά παράλληλα εγκαταλείφθηκε και φυσικός ενεργειακός πλούτος στο νότο μας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο είναι απόρροια των λανθασμένων κινήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Το να προσπαθούμε να καλύψουμε τα λάθη καταφεύγοντας στο επιχείρημα των συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την εποχή είναι εύκολο. Το CHP πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο έθνος μας για το πώς έφυγαν από τα χέρια μας τα νησιά που απέχουν τόσο κοντά από την ηπειρωτική μας χώρα. Το CHP αντί να απολογηθεί για αυτή την κακή κληρονομιά που μας άφησε και να σιωπήσει, μας επικρίνει και υποστηρίζει τις ελληνικές και ε/κ θέσεις», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο.

«Ειδικά η αντιπολίτευση που ρωτάει τί δουλειά έχουμε στην ανατ. Μεσόγειο, θέλω να το ακούσουν και να το μάθουν καλά», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν μπορεί κανείς να μας αποκλείσει από τον πλούτο της Μεσογείου

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μέσα σε όλα τα υπόλοιπα και μία έμμεση αναφορά στη Γαλλία, δηλώνοντας εμφαντικά ότι δεν είναι ικανή να αποκλείσει την Άγκυρα από τις ενεργειακές πηγές της Μεσογείου.

«Καμία αποικιοκρατική δύναμη, καμία απειλή δεν είναι ικανή να στερήσει από τη χώρα μας τους πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή», είπε υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει 100% δίκιο στο ζήτημα αυτό και δεν θα επιτρέψει σε «πειρατές» να την εμποδίσουν, υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Αν πριμοδοτήσουμε τους πειρατές, σε ένα ζήτημα που έχουμε 100% δίκιο, δεν θα μπορούμε να αντικρύσουμε στα μάτια τις επόμενες γενιές ούτε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία χώρα που δεν είχε την τόλμη και το θάρρος να προασπίσει τα δικαιώματά της».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κόσμος 0

Εκεί που ήσουν ήμουνα! Σκηνικό Έβρου στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ-Τώρα νιώθουν στο πετσί τους οι Ευρωπαίοι την αξία της Ελλάδας (Βίντεο)

Βίαια επεισόδια με μετανάστες στα σύνορά της Πολωνίας -Aυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία σε...