Κόσμος

Αγία Σοφιά: Νέα "μπαμπεσιά" των Τούρκων- Μόνιμα κρυμμένα μωσαϊκά & ψηφιδωτά

Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του 9ου και 10ου αιώνα που κοσμούν την Αγία Σοφία εξακολουθούν να καλύπτονται και έχουν κρυφτεί από τους επισκέπτες για σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Στις 24 Ιουλίου, οι αρχές μετέτρεψαν τη χριστιανική εκκλησία σε τζαμί, ανοιχτή στην ισλαμική προσευχή. Ταυτόχρονα, είχαν δεσμευτεί ότι οι εικόνες και τα ψηφιδωτά της θα ήταν ορατά στους επισκέπτες, και θα παρέμεναν καλυμμένα με πτυσσόμενες κουρτίνες μόνο κατά τη διάρκεια της ισλαμικής προσευχής. Στην πραγματικότητα, όμως, οι επισκέπτες που ήθελαν να δουν αυτά τα εξαιρετικά κομμάτια της βυζαντινής τέχνης βρέθηκαν μπροστά σε λευκά σεντόνια που κρύβουν τις εικόνες.

Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι κατά τη μετάβασή της από το μουσείο στο τζαμί, η Αγία Σοφία τέθηκε υπό τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και δεν είναι πλέον - όπως πριν - υπό το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αν και οι υπάλληλοι του τελευταίου εξακολουθούν να εργάζονται στο Κτίριο. «Τα μωσαϊκά καλύπτονται πλήρως τώρα. Δεν ξέρουμε πότε θα αλλάξει », ανέφεραν μερικοί υπάλληλοι του υπουργείου που μίλησαν στην εφημερίδα BirGün.

«Τα μωσαϊκά δεν εκτίθενται εκτός των ωρών προσευχής επειδή καλύπτονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή ένα αναδιπλούμενο σύστημα, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με το πότε θα γίνει αυτό ».

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ