Κόσμος

ΕΕ: Θέλει 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson&Johnson

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει 200 εκατ. δόσεις του πειραματικού -προς το παρόν- εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τους πολίτες των 27 χωρών – μελών ενάντια στην πανδημία.

Μια προωθούμενη συμφωνία με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό θα επιτρέψει σε όλες τις χώρες – μέλη της Ένωσης να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να δωρίσουν παρτίδες του σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας είναι απόρρητοι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά την αρχική παραγγελία και παράδοση, η ΕΕ θα μπορεί να αγοράσει άλλα 200 εκατ. δόσεις, σε δεύτερο χρόνο. Η Επιτροπή ανέφερε ότι συνεχίζει τις επαφές και με άλλους παραγωγούς εμβολίων,

Η Johnson & Johnson συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να παράσχει 100 εκατ. δόσεις του πειραματικού εμβολίου της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έναντι ποσού άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Η J&J έχει δημοσιεύσει μελέτη σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο δημιουργεί σημαντική αντίδραση σε επίπεδο αντισωμάτων στον ιό, με μία και μόνη – μάλιστα – δόση.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, η ΕΕ τον Ιούλιο είχε δηλώσει ότι προσπαθεί να συνάψει συμφωνία για προμήθεια έως και 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου που παράγουν από κοινού οι Sanofi και GlaxoSmithKline.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ