κορωνοϊός στη Νέα Ζηλανδία
Κόσμος

Κορονοϊός: Επανεμφάνιση του ιού μετά από 102 μέρες στη Νέα Ζηλανδία

Την επανεμφάνισή του έκανε ο κορονοϊός στη Νέα Ζηλανδία, μετά από 102 ημέρες χωρίς κανένα καταγεγραμμένο σύμπτωμα λοίμωξης, με την κυβέρνηση της χώρας της Ωκεανίας να σπεύδει να επιβάλει άμεσα καραντίνα στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Ώκλαντ.

Ειδικότερα, 4 άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, σε μία κοινότητα συνταξιούχων, επιβεβαιώθηκαν πως είναι θετικοί στον κορονοϊό. Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι το Ώκλαντ μπαίνει άμεσα σε καραντίνα, από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ενώ  η υπόλοιπη χώρα μπαίνει σε επίπεδο συναγερμού 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για το Ώκλαντ, αυτό σημαίνει εργασία εξ αποστάσεως, εκτός από συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Τα σχολεία θα κλείσουν εκτός εάν έχουν μαθητές των οποίων οι γονείς ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Δημόσιες εγκαταστάσεις, μπαρ, εστιατόρια και επιχειρήσεις θα κλείσουν αύριο.

«Ζητάμε από τους ανθρώπους στο Ώκλαντ να μείνουν σπίτι για να σταματήσουν την εξάπλωση», δήλωσε η Άρντερν. «Δράστε σαν να έχετε Covid, και σαν τα άτομα γύρω σας να έχουν Covid«.

Τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά η πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. «Σας παρακαλώ μην βιαστείτε να πάτε στο σούπερ μάρκετ απόψε… Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε και να στηρίξετε τις αγορές απόψε.»

Για την υπόλοιπη χώρα, οι μαζικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 100 άτομα.

Οι τέσσερις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είναι σε μία οικογένεια στην οποία μεταδόθηκαν από άγνωστη πηγή. Δεν υπήρχε κάποια επαφή με το εξωτερικό.

Η Άρντερν δήλωσε επίσης ότι εμπλέκονταν περισσότεροι από ένας χώροι εργασίας, και δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα μόνο σε ένα ξεχωριστό προάστιο στο Ώκλαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας άντρας στο Ώκλαντ στα 50 του βρέθηκε χθες θετικός στον ιο, αφού εμφάνισε συμπτώματα. Δεν είχε ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό. Τρία από τα έξι μέλη της οικογένειάς του βρέθηκαν επίσης θετικά.

Οι στενές επαφές τους έχουν απομονωθεί για 14 ημέρες ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του τεστ. Οι περιστασιακές επαφές είναι επίσης απομονωμένες και δεν μπορούν να φύγουν έως ότου βρεθούν αρνητικοί στον ιό. Οι εργαζόμενοι στα σύνορα υποβάλλονται επίσης σε τεστ.

Άτομα με συμπτώματα πρέπει να κάνουν το τεστ, είτε βρίσκονται στο Ώκλαντ είτε όχι.

Οι υποθέση ήταν μια «κλήση αφύπνισης» κατά του εφησυχασμού, δήλωσε η πρωθυπουργός. «Το έχουμε κάνει πριν και μπορούμε να το κάνουμε ξανά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ