ιταλια
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Ιταλία ρίχνει 25 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

Επέκταση της απαγόρευσης απολύσεων, φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν χωρίς ενίσχυση από το κράτος, επέκταση μορατόριουμ για πληρωμή δανείων, μεταξύ των μέτρων στήριξης.

Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων, ύψους 25 δισ. ευρώ υιοθέτησε η Ιταλία την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων, επέκταση της επιδότησης μισθών και απαγόρευση των απολύσεων, ενώ, την ίδια ώρα, χαλάρωσε εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Με αυτά τα μέτρα προστατεύουμε κυρίως την απασχόληση, στηρίζουμε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, χαλαρώνουμε τις προθεσμίες της εφορίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, βοηθάμε περιοχές, τις τοπικές αρχές και τον Νότο», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξη Τύπου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, οι επιχειρήσεις δεν θα επιτρέπεται να απολύουν υπαλλήλους όσο θα λαμβάνουν στήριξη μέσω του προγράμματος επιδότησης μισθών που θα διαρκέσει για άλλες 18 εβδομάδες ή και μέχρι το τέλος του έτους.

Εναλλακτικά, οι εταιρείες που θα επανεκκινούν τη δραστηριότητά τους και που θα σταματούν να παίρνουν στήριξη από το κράτος θα έχουν φοροαπαλλαγές για τέσσερις μήνες.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ εργατικών ενώσεων και των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η επέκταση της απαγόρευσης που ήταν να λήξει στα μέσα Αυγούστου, είχε ως κίνδυνο να αυξήσει την ανεργία στη συνέχεια.

Μεταξύ πολλών άλλων μέτρων, το νέο πακέτο επεκτείνει και την εφάπαξ πληρωμή των 400 ευρώ σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, μειώνει τους φόρους για επιχειρήσεις της Νότιας Ιταλίας, δίνει δισ. ευρώ σε τοπικές αρχές και επεκτείνει το μορατόριουμ για πληρωμή δανείων ΜμΕ μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επέκτεινε τη χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και την κοινωνική απόσταση του ενός μέτρου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι κρουαζιέρες επιτρέπονται από 15 Αυγούστου και οι γιορτές και εκδηλώσεις από 1ης Σεπτεμβρίου.

«Δεν θέλουμε νέα περιοριστικά μέτρα, αντιθέτως», είπε ο Κόντε κάνοντας ωστόσο έκκληση για εγρήγορση. Χθες η Ιταλία ανακοίνωσε 552 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ