Κόσμος

Αν διαμαρτύρεσαι για τον κορονοϊό τρως ξύλο, αν είσαι BLM “κάνεις παρέλαση”

Του Άγγελου Ρούσσου

 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά παρατηρούμε στην Ευρώπη αναφορικά με την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Από την μια χιλιάδες Γερμανοί βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα του κορονοϊού. "Το αίτημά μας είναι να επιστρέψουμε στη δημοκρατία. Μακριά από αυτούς τους νόμους που μας έχουν επιβληθεί, χωρίς τις μάσκες που μας κάνουν σκλάβους", είπε μια γυναίκα, σύμφωνα με το BBC.

Οι μαζικές παραβιάσεις των απαιτήσεων των μέτρων για την πανδημία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Βερολίνο πυροδότησαν μια συζήτηση σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του συνέρχεσθαι . Η ελευθερία της διαδήλωσης είναι "ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομικό αγαθό", δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ (SPD) στη "Süddeutsche Zeitung". Ωστόσο, οι προϋποθέσεις περιορισμού της πανδημίας θα πρέπει να πληρούνται για να μην θέσουν σε κίνδυνο άλλους. "Δεν έχω καμία κατανόηση για τους διαδηλωτές που το αψηφούν." είπε.

Η πρωτοφανής διαμαρτυρία στο Βερολίνο κατέληξε σε συγκρούσεις και συλλήψεις, αφού η αστυνομία διέταξε τους διαδηλωτές να διαλυθούν. Η αστυνομία επενέβη, ισχυριζόμενη ότι οι συμμετέχοντες δεν τηρούσαν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

 

Από την άλλη πλευρά όμως στο Λονδίνο οι νέοι “Μαύροι Πάνθηρες”, η στρατιωτική εκδοχή του κινήματος BLACK Lives Matter, πραγματοποίησαν παράνομη διαμαρτυρία στο Λονδίνο το Σάββατο, φορώντας παράνομες στολές και απειλώντας με βία. Η ομάδα, που βγήκε στους δρόμους για να γιορτάσει την Ημέρα της Χειραφέτησης της Αφρικής, η οποία είναι αφιερωμένη στον Νόμο για την κατάργηση της δουλείας του 1833, ο οποίος απελευθέρωσε όλους τους σκλάβους στις βρετανικές αποικίες, αποτελούσε έναν συνασπισμό, με από την μια την επιτροπή AED Reparations March και τις ομάδες Stop The Maangamizi . Ο κύριος στόχος ήταν να ζητήσουν αποζημιώσεις για τους μαύρους, ενώ η κυβέρνηση θα συγκροτούσε μια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Αλήθεια και την Επανορθωτική Δικαιοσύνη. Το Brixton Road μπλοκαρίστηκε από αυτούς τους διαδηλωτές στο δρόμο προς το Max Roach Park και η εκδήλωση οδήγησε σε τρεις συλλήψεις συνολικά.

Η Scotland Yard. σημείωσε ότι «οι αξιωματικοί ήταν παρόντες καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνεργαζόμενοι με τους διοργανωτές της κοινότητας και μιλούσαν με εκείνους που παρευρέθηκαν για να επιτρέψουν μια επιτυχημένη διαμαρτυρία χωρίς αντικοινωνική συμπεριφορά ή βία, με αποτέλεσμα μόνο τρεις συλλήψεις. Όροι είχαν επιβληθεί στις διαδηλώσεις. Αυτοί περιελάμβαναν για τους παρευρισκόμενους να συγκεντρωθούν σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές εντός του Brixton και για τις διαδηλώσεις να ολοκληρωθούν στις 20:00»

Πολλοί σημείωσαν ότι η ομάδα φορούσε παραστρατιωτικό εξοπλισμό από μια ομάδα που ονομάζεται FF Force, κάτι που επί του παρόντος είναι παράνομο σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία. Αυτό κωδικοποιείται στη βρετανική νομοθεσία βάσει του νόμου περί δημόσιας τάξης του 1936, που απαγόρευσε τη χρήση της πολιτικής στολής, η οποία ήταν μια απάντηση στο κίνημα του Blackshirt που δημιούργησε η Βρετανική Ένωση Φασιστών, με επικεφαλής τον Oswald Mosley. Ωστόσο, ο νόμος είχε χρησιμοποιηθεί πέρα ​​από αυτό, με τον IRA και τον Sinn Fein τη δεκαετία του 1970 και την απεργία των ανθρακωρύχων του 1984. Χρησιμοποιήθηκε επίσης πρόσφατα εναντίον των ηγετών του αντι-Ισλαμικού πολιτικού κόμματος Britain First, Paul Golding και Jayda Fransen το 2015.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα πλακάτ υπογράμμισαν έναν πιο βίαιο στόχο πίσω από την ομάδα. Διαβάζουμε: «Είστε τυχεροί, θέλουμε μόνο τις αποζημιώσεις όχι εκδίκηση».

 

 

Υπήρχαν επίσης πλάνα διαδηλωτών από την πορεία που ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς, με αφορμή τη σύλληψη ενός δικού τους. Σε αυτή την ομάδα ήταν και η Σάσα Τζόνσον, ηγέτιδα του κλάδου Black Lives Matter Oxford που όπως είχε γράψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε συγκρίνει τη βρετανική αστυνομία με τη φυλετική εθνικιστική ομάδα Ku Klux Klan.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ