Κόσμος

Η Γαλλία παραμένει το πιο πυρηνικά εξαρτώμενο έθνος στον κόσμο

H Γαλλία προβάλλεται ως η πιο... πράσινη χώρα...
 

Ανακοινώθηκε μια σειρά μέτρων με στόχο να καταστεί η οικονομία πιο φιλική προς το περιβάλλον, όπως η απαγόρευση των εξωτερικών θερμαντήρων σε μπαρ και εστιατόρια, αποτελεσματικότερα συστήματα οικιακής θέρμανσης και δύο περιφερειακά πάρκα. Το πιο σημαντικό όμως, όπως σημειώνει ο Niall McCarthy της Statista, είναι πως η χώρα έχει θέσει έναν στόχο να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το τρέχον 70% σε 50% έως το 2035.

Η αλλαγή κατεύθυνσης έρχεται εν μέσω της αμφιλεγόμενης κατασκευής του πυρηνικού αντιδραστήρα Flamanville EPR από την κρατική κοινότητα κοινής ωφέλειας EDF, που είναι πάνω από μια δεκαετία όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να κοστίσει 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με έναν αρχικό προϋπολογισμό 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τελικά αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2023. Η Γαλλία όρισε επίσης ως υπουργό Περιβάλλοντος την πρώην "πράσινη" πολιτικό και επικριτή των πυρηνικών, Μπάρμπαρα Πομπίλι.

Όπως δείχνει το γράφημα πιο κάτω, με βάση την έκθεση για την κατάσταση της παγκόσμιας πυρηνικής βιομηχανίας του 2019, καμία χώρα δεν εξαρτάται τόσο από την πυρηνική ενέργεια όσο η Γαλλία.

Λειτουργούσε 58 αντιδραστήρες πέρυσι, δεύτερη μετά τους 97 των Ηνωμένων Πολιτειών και αντιπροσώπευαν το 71,7% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχα οι αντιδραστήρες των ΗΠΑ είχαν μερίδιο 19,3% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά τη Γαλλία, οι χώρες που βασίζονται περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια συγκεντρώνονται στην Ανατολική Ευρώπη. Οι αντιδραστήρες παράγουν μεταξύ 50 και 55 % όλης της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σλοβακία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία. Η Σουηδία είναι επίσης ψηλά στη λίστα με λίγο περισσότερο από 40 %, με το Βέλγιο (39 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ελβετία (37,7).
 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ