Κόσμος

Βρετανία: Η αυταρχική Τουρκία απειλή ασφαλείας στα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα

Το «RUSI» (RUSI – Royal United Services Institute), απευθύνει έκκληση σε ανάλυσή του να μην υποτιμάται η σημασία του περιστατικού μεταξύ τουρκικού και γαλλικού πολεμικού πλοίου στη λιβυκή ακτή τον περασμένο Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της προκλητικότητας των τουρκικών πλοίων και τονίζει ότι αντικατοπτρίζει τον στρατηγικό διχασμό μεταξύ ΝΑΤΟϊκών κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξηγεί ότι η μεταφορά (στη Λιβύη) φανατικών τζιχαντιστών από την Τουρκία, ενισχύει το προφίλ της Άγκυρας ως μιας απειλής ασφαλείας στα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα, προσθέτοντας σε αυτή τόσο την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, όσο τις επανειλημμένες απειλές για άνοιγμα συνόρων για παράνομη διέλευση προσφύγων στην Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ανάλυση αναφέρεται επίσης στις έκονες τουρκικές έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ανάλυση, που υπογράφεται από τον Γάλλο αντιναύαρχο Patrick Chevallereau, επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο εάν συνεχίσει να παρέχει κάλυψη στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας χωρίς συνέπειες για αυτή τη συμπεριφορά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ