Κόσμος

Μπορούν οι Ισραηλινοί να φτιάξουν τον νέο ναό του Σολομώντα; με την μέθοδο Ερντογάν-Αγιάς Σοφιάς;

Το ότι ο Ερντογάν δεν προτίθεται να σταματήσει στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς και βλέπει Ιεροσόλυμα και Ριάντ το έχουμε ξαναγράψει... στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. 

Το θέμα είναι μήπως ο “σουλτάνος” δημιουργήσει...σχολή και κάποιοι τον μιμηθούν.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν περάσει από χιλια δυο κύματα. Αν το εβραϊκό κράτος αισθανθεί πως απειλείται από τα σχέδια του Ερντογάν για το τζαμί Αλ-Ακσά, μπορεί να κινηθεί αναλόγως;

Εσχάτως κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως με δεδομένη και την στήριξη των ΗΠΑ και την αμφιλεγόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας, οι Ισραηλινοί...βλέπουν μακριά!

Αποδεικνύεται ότι το Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίσει τα ιερά που βρίσκονται στο Όρος του Ναού με τον ίδιο τρόπο όπως και η Τουρκία με την Αγία Σοφία, δηλαδή να ενεργήσει βάσει των δικών του συμφερόντων και να μην δώσει προσοχή στις απόψεις άλλων θρησκευτικών οργανώσεων και κρατών.

Μια μεγάλη αναταραχή φέτος προκλήθηκε από μια ομάδα εβραίων θρησκευτικών ηγετών που ζήτησαν από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν το αρνί να θυσιάζεται στο εβραϊκό Πάσχα. Βασικά, οι Ορθόδοξοι Εβραίοι σκοπεύουν να ανοικοδομήσουν τον ναό του Σολομώντα, ο οποίος καταστράφηκε το 70ο έτος και από τον οποίο παρέμεινε το Τείχος των Δακρύων.

Σήμερα, μέρος της περιοχής του κατεστραμμένου εβραϊκού ναού καταλαμβάνεται από το τζαμί Kubbat al-Sahra. Τα υπάρχοντα σχέδια για την αποκατάσταση του ναού της Ιουδαίας προβλέπουν, σύμφωνα με αναλυτές, δύο επιλογές: είτε να καταστρέψουν το Kubbat al-Sahra είτε να διατηρήσουν την ακεραιότητά του. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο μουσουλμανικός κόσμος θα είναι ενάντια σε μια τέτοια εκδοχή. Σε αυτό το σημείο το Ισραήλ μπορεί να εκμεταλλευτεί τα επιχειρήματα που εξέφρασε ο Erdogan περί της εγχώριας κυριαρχίας και περί της ελευθερίας “να κάνουμε ό, τι θέλουμε”. Σε μερικούς αυτό μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ