Χέικο Μάας
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γερμανία: Η συμπεριφορά της Τουρκιάς είναι «απαράδεκτη»

Τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας είπε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της Α. Μεσογείου είναι απαράδεκτη. Σε ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάας τόνισε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία λόγω του σημαντικού της ρόλου στην κρίση του μεταναστευτικού.

Ο Γερμανός υπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να αφήσουμε την Τουρκία να καταλάβει τον έλεγχο της Λιβύης, σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει συμφέρον να μετατρέπει η Λιβύη σε δεύτερη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις του Μάας έγιναν μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκαν οι τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, προειδοποίησαν τη Τουρκία για νέα ποινικά μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν περιορίσει τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

«Τονίζουμε ότι οι τουρκικές μονομερείς ενέργειες, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ, τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Αυτά πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τους υπουργούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η συμπεριφορά της Τουρκία ήταν το σημαντικότερο θέμα στην πρώτη προσωπική σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ από την έναρξη του lockdown για τον COVID-19.

Οι εντάσεις με την Άγκυρα έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες μετά από τις αντιπαραθέσεις στη Μεσόγειο για τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις οποίες η ΕΕ έχει κηρύξει ως παραβίαση των εδαφικών δικαιωμάτων.

Ο πόλεμος στη Λιβύη έχει προκαλέσει επίσης τριβές μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και με το ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ