Κόσμος

Αγιά Σοφιά: Όσο η Μόσχα κοροϊδεύει το Πατριαρχείο Γεωργίας αντιδρά

Η στάση της Μόσχας είναι τουλάχιστον ύποπτη για την Αγιά Σοφιά. Από την μια η σθεναρή αντίδραση της ρωσικής εκκλησίας και από την άλλη η γλυκανάλατη του Κρεμλίνου. “Η Μόσχα είναι ικανοποιημένη με τη δέσμευση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία ανοιχτή στους επισκέπτες, ακόμη και αφού μετατραπεί σε τζαμί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και έχει βγάλε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό έξω από τα ρούχα του!!!

"Έχουμε ακούσει τις δηλώσεις των Τούρκων συναδέλφων μας, κυρίως του Προέδρου της Τουρκίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι η Αγία Σοφία θα διατηρηθεί και θα παραμείνει ανοιχτή στους επισκέπτες. Είμαστε ικανοποιημένοι", δήλωσε ο Πέσκοφ στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Από την άλλη το Γεωργιανό Πατριαρχείο «λυπάται» με την απόφαση της Τουρκίας. “Η απόφαση των τουρκικών αρχών να αφαιρέσουν την Αγία Σοφία από το καθεστώς της ως μουσείου είναι πολύ λυπηρό γεγονός", δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημοσίων σχέσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, πρωτοπρεσβύτερος Andria Dzhagmaidze

"Όσον αφορά την Αγία Σοφία, το Πατριαρχείο της Γεωργίας δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας ότι αυτό είναι ένα πολύ θλιβερό γεγονός. Στην παρούσα κατάσταση, στην οποία υπάρχουν πολυμερείς εντάσεις στον κόσμο, οι ήρεμες και φιλικές σχέσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών προκαλούν φθόνο. Θα ήταν σοφό να μην μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε τζαμί », είπε ο ιερέας.

Το Πατριαρχείο δήλωσε επίσης ότι η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία σέβεται την κυριαρχία της Τουρκίας και ελπίζει ότι η Τουρκία δεν θα αντιληφθεί τη θέση του Γεωργιανού Πατριαρχείου ως ανάμιξη, αλλά θα την αντιμετωπίσει ως έκφραση γνώμης και ανησυχίας για μια από τις παλαιότερες χριστιανικές Ορθόδοξες εκκλησίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ