Κόσμος

Πως δεν μετατράπηκε σε τζαμί ο Πανάγιος Τάφος στα Ιεροσόλυμα

Σε αρκετά προηγούμενα άρθρα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει φιλοξενήσει δηλώσεις μουσουλμάνων αναλυτών που ξεκαθαρίζουν πως "η ισλαμική παράδοση απαγορεύει τη μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά". 

(Διαβάστε εδώ & εδώ

Σε αυτό το μήκος κύματος και η Ισλαμική Εταιρεία Βόρειας Αμερικής...

“Τα ισλαμικά μας κείμενα και η πρακτική του Προφήτη και των σωστά καθοδηγημένων του ορίζουν το ρόλο του Ισλάμ ως προστάτη των ιερών τόπων των άλλων. Ενώ η κατάκτηση του Αλ Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους Μουσουλμάνους μέσω της ιστορίας και σε όλο τον κόσμο, η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας δεν είναι μια από αυτές τις πράξεις που πρέπει να ακολουθήσει κανείς” σχολιάζει σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ισλαμικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (ISNA) Δρ. Sayyid M. Syeed.

Ο Δρ Sayyid M. Syeed είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ισλαμικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (ISNA), ενός εθνικού οργανισμού ομπρέλα που έχει περισσότερες από 300 θυγατρικές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

“Πρέπει να συνεργαστούμε για να πείσουμε τον Πρόεδρο Ερντογάν να μην μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Η Αγία Σοφία χτίστηκε ως Εκκλησία και υπερηφάνεια της ΕλληνΟρθόδοξης Εκκλησίας που διοικεί την πίστη των ΕλλήνΟρθόδοξων Χριστιανών που υπολογίζονται περίπου 300 εκατομμύρια στην Ελλάδα, την Τουρκία και σε όλο τον κόσμο. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι κομμάτι της ΕλληνΟρθόδοξης συνεχίζει να έχει από κοινού ένα ιερό συναίσθημα για την Αγία Σοφία” αναφέρει.

“Ο Σουλτάνος ​​Μοχάμεντ Αλ Φατέχ, ο Οθωμανός βασιλιάς που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη (Κωνσταντινούπολη), μετέτρεψε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Χαιρετίζεται ως μουσουλμάνος ήρωας και κατακτητής, αλλά η βεβήλωση ενός τόπου λατρείας των Χριστιανών, των Εβραίων και άλλων θρησκειών απαγορεύεται έντονα στο Ισλάμ. Το Κοράνι στο 40:22 δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι αντίθετο στα σχέδια του Αλλάχ να κατεδαφίσει κανείς χώρους λατρείας και να τους μετατρέψει σε κάτι άλλο. Ο αγαπημένος μας Προφήτης Μωάμεθ τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους άοπλους εχθρούς, τις καλλιέργειες και τους χώρους λατρείας σε έναν πόλεμο” προσθέτει.

Αναφέρεται επίσης σε ένα ιστορικό γεγονός όταν ο Umar al Khattab, “ο δεύτερος σωστά καθοδηγημένος Χαλίφης του Προφήτη μας επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ αφού κατακτήθηκε από το στρατό του και ο κατακτημένος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Σωφρόνιος τον πήρε για να δείξει τα ιερά χριστιανικά μνημεία στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο Πανάγιος Τάφος, ο Τάφος του Ιησού ήταν ένας από αυτούς. Ο Ομάρ ήταν συγκλονισμένος και ο Σωφρόνιος μπορούσε πολύ καλά να το παρατηρήσει. Ο Σωφρόνιος γνώριζε την ισλαμική πίστη για τον Χριστό και ζήτησε από τον Umar να προσευχηθεί σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση στο ιερό ιερό. Ο Umar είπε ότι δεν θα προσευχόταν γιατί, αν το έκανε, οι επόμενες γενιές μουσουλμάνων ηγεμόνων θα μετέτρεπαν τον Πανάγιο Τάφο σε Τζαμί. Κατέστησε σαφές ότι ως κατακτητές, οι Μουσουλμάνοι έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τα θρησκευτικά μνημεία των ηττημένων ανθρώπων με αξιοπρέπεια”.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας θα ανοίξει ξανά τις πληγές των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών, των Ρώσων Ορθόδοξων Χριστιανών και των Χριστιανικών κοινοτήτων σε όλα τα θρησκευτικά όρια σε όλο τον κόσμο. Φέρνει μια άλλη φρικτή εικόνα στη μνήμη μας τις τελευταίες δεκαετίες, όπου στην Ινδία πολλών αιώνων τζαμί στο Μπάμπρι κατεδαφίστηκε από ινδουιστές ζηλωτές που πιστεύουν ότι έφεραν δόξα στον Ινδουισμό διορθώνοντας ένα ιστορικό λάθος. Οι δράστες αυτής της καταστροφής χρησιμοποίησαν αυτό το κύμα της ινδουιστικής μαχητικότητας για να αναλάβουν ολόκληρη την Ινδία και να επιβάλουν μια φασιστική ερμηνεία του Ινδουισμού στους λαούς των Μουσουλμάνων και την πλειοψηφία των Ινδουιστών που πίστευαν στον πλουραλισμό και τη μη βία” λέει ο πρόεδρος της Ένωσης. .

Καταλήγει μάλιστα λέγοντας πως “όταν οι Ισλαμοφοβικοί μας απειλούσαν με βία και επιθέσεις, ήταν οι Χριστιανοί, οι Εβραίοι και όλες οι διαφορετικές ομολογίες που καθιέρωσαν μια εκστρατεία για να αντισταθούν στο αντι μουσουλμανικό συναίσθημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση ενός ζωηρού κινήματος που ονομάζεται «ώμος στον ώμο με τους μουσουλμάνους ενάντια στο αντι μουσουλμανικό συναίσθημα, που υποστηρίζει τις αμερικανικές αξίες της θρησκευτικής ελευθερίας». Αυτή η εκστρατεία οργανώνεται, χρηματοδοτείται και διευθύνεται από μεγάλες αμερικανικές εθνικές θρησκευτικές οργανώσεις. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν στο προσκήνιο”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ