Κόσμος

Τσαβούσογλου: "H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της" (upd2)

Ανανέωση 2

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλού περνά στην αντεπίθεση για το θέμα της Αγίας Σοφίας δηλώνοντας πως «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της». Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ζητήσει να υπάρχει έτοιμος λεπτομερής κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου κάνει λόγο για μια μεγάλη επιθυμία του τουρκικού λαού να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, ενώ τονίζει ότι πάρθηκε μια δικαστική απόφαση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα μνημεία που έχουν μετατραπεί σε πύργους, πανεπιστήμια κλπ. «Απορρίπτουμε σφόδρα κάθε σχόλιο κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων.Το τζαμί της Κόρντοβα έγινε εκκλησία. Ήταν στη λίστα κι αυτό αλλά χρησιμοποιείται ως εκκλησία» είπε ενώ αναφερόμενος στην UNESCO είπε ότι θα ενημερωθεί ο οργανισμός για ό,τι κάνουν: «Δεν θα κάνουμε κάτι κρυφό. Είμαστε ευαίσθητοι και εμείς την προστατεύουμε (την Αγία Σοφία)

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ξανά στην Ελλάδα λέγοντας ότι είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσα της αλλά ούτε στη Θεσσαλόνίκη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη. «Η Ελλάδα είναι που αντιδρά πιο πολύ, αλλά πώς ζουν στη Δυτική Θράκη βλέπουμε. Στην Ελλάδα είδαμε πώς χρησιμοποιούνται τα τζαμιά.Ο Βαρθολομαίος αν συμμετείχε σε κηδεία και τον τιμωρούσαμε, τι θα γινόταν; Αλλά η Ελλάδα το κάνει.Έκλεισε τα τζαμιά στον κορονοϊο» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Αυτό είναι άλλωστε και το κεντρικό θέμα που απασχολεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το πρώτο μετά από καιρό που γίνεται με φυσική παρουσία.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα επικεντρωθούν στη συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού / προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.

Ανανέωση 1

Να παρουσιάσει μια ευρωπαϊκή εικόνα της Τουρκίας επιχειρεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα μοιράζονται κοινούς στόχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει σε άρθρο του στο περιοδικό Politico ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, γράφει: «Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ η Τουρκία μοιράζεται με την Ευρώπη πολλά συμφέροντα και στρατηγικούς στόχους. Τα σύνορά μας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε κρατική και κοινωνική σταθερότητα».

Ο Τσαβούσογλου επισημαίνει, επιπλέον, ότι κανένας άλλος δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη σε διπλωματικό και σε επίπεδο ασφάλειας όσο η Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα υψηλής στρατηγικής σημασίας περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία.

Παράλληλα, κάνει επίθεση στη Γαλλία, αναφέροντας ότι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Τουρκίας, η Γαλλία, στηρίζοντας τον Χάφταρ, λέει ψέμματα για ένα περιστατικό ανάμεσα σε Γαλλικό Πολεμικό και τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται φυσικά και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γράφοντας ότι τα λόγια του Ζοζέπ Μπορέλ ότι η «Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή κλειδί για την Ευρώπη» περιγράφουν και τις θέσεις της Τουρκίας με την εξής φράση: «έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων

Αυτό είναι απαράδεκτο. Πολλές φορές έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας για διάλογο για να βρεθεί μια δίκαιη, ισότιμη και ειρηνική λύση. Το ίδιο και οι τουρκοκύπριοι. Δυστυχώς, η απάντηση ήταν εχθρική τόσο προς την Τουρκία όσο και τους τουρκοκύπριους. Αυτό δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια από το να συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα ίσα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων».

Αρχικό κείμενο

Σημειώνεται ότι η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε ανάλογους χώρους, είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO. Αυτή συγκαλεί τη διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που καλείται, με τη σειρά της, να εξετάσει την εκάστοτε περίπτωση με βασικό κριτήριο, πάντα, τη διατήρηση της αξίας και του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα του μνημείου.

Την υποχρέωση της Αγκυρας να την ενημερώσει σχετικά επισήμανε και η ίδια η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών. «Η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του. Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά η UNESCO στο πρακτορείο Reuters.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...