Κόσμος

Οι Άγιοι Τόποι έχουν πλέον περιέλθει σε κατάσταση «παρατεταμένης έκτακτης ανάγκης»

Λόγω της πανδημίας, «χιλιάδες οικογένειες» στερούνται εργασίας για αρκετούς μήνες, ειδικά στην Ιορδανία και την Παλαιστίνη, λέει ο ρ/καθολικός Αρχιεπίσκοπος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλλα, αποστολικός διαχειριστής του Λατινικού Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ, γράφοντας για το L’Osservatore Romano. Στη γη όπου γεννήθηκε ο Χριστός, τα προσκυνήματα είναι σχεδόν ακινητοποιημένα.

Οι Άγιοι Τόποι έχουν πλέον περιέλθει σε κατάσταση «παρατεταμένης έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με τον ιταλό ιερέα. Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των μολύνσεων στην περιοχή αυξήθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι από τις 6 Ιουλίου, ένα μερικό lockdown έχει τεθεί σε ισχύ.

Η εξάπλωση του ιού ανησυχεί τους πάντες, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Pizzaballa και θέτει τροχοπέδη στην οικονομία. Τόσοι πολλοί άνθρωποι χωρίς δουλειά δημιουργούν «δραματικές συνέπειες», ιδίως στην Ιορδανία και στα παλαιστινιακά εδάφη, περιοχές που δεν έχουν την ίδια κοινωνική προστασία με την Ευρώπη ή το Ισραήλ.

Επιπλέον, οι περισσότεροι πιστοί στερούνται Λειτουργίας, πρόσθεσε. Με τη βοήθεια των Ιπποτών του Αγίου Τάφου, το Λατινικό Πατριαρχείο άνοιξε επομένως κέντρα βοήθειας στην περιοχή της Βηθλεέμ, στα βόρεια της Παλαιστίνης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και στην Ιορδανία. Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, «αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», είπε.

Προσκυνήματα 

Η υγειονομική κατάσταση έχει καταστήσει τα μαζικά προσκυνήματα σχεδόν μηδενικά, καθώς τα ισραηλινά σύνορα έχουν κλείσει για αλλοδαπούς. Ο ιερέας είπε ότι περίμενε ότι ο αριθμός των προσκυνητών δεν θα επανέλθει στο φυσιολογικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βιομηχανία προσκυνήματος θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις με «διαφορετικές μεθόδους και διαδρομές», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα για μια συνάντηση με τον Χριστό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ