Κόσμος

Βουλγαρία και Κροατία στην «αναμονή» για ένταξη στην Ευρωζώνη

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη ήταν το 2015 η Λιθουανία, ενώ η ένταξη Βουλγαρίας και Κροατίας στον μηχανισμό αναμονής συνιστά την πρώτη κίνηση διεύρυνσης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δεκτές στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM-2), την υποχρεωτική «αναμονή» μέχρι την ένταξή τους στο ευρώ, έγιναν Βουλγαρία και Κροατία, γεγονός που συνιστά την αρχή της πρώτης διεύρυνσης της Ευρωζώνης μετά από πέντε χρόνια. 

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετά τη σύμφωνη γνώμη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, οι δύο βαλκανικές χώρες θα ενταχθούν και στην τραπεζική ένωση. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζές τους θα μπουν από την 1η Οκτωβρίου υπό την εποπτεία της Φρανκφούρτης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον μηχανισμό της αναμονής για ένταξη, οι δύο χώρες θα μείνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια και θα ακολουθήσουν οι πρακτικές προετοιμασίες για την ένταξή τους στο ευρώ. Η διαδικασία αυτή παίρνει γενικά άλλον έναν χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα γίνουν μέλη της Ευρωζώνης πριν το 2023.

Στο πλαίσιο του ERM-2, η ΕΚΤ όρισε την ισοτιμία του βουλγαρικού λέβα στο 1,95583 ευρώ και του κροατικού κούνα στα 7,3450 ευρώ.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη ήταν η Λιθουανία, το 2015.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ