Κόσμος

Γερμανία-Έκθεση για τη συνταγματική προστασία: Αύξηση κατά ένα τρίτο στον ακροδεξιό εξτρεμισμό

Ο δεξιός εξτρεμισμός γίνεται όλο και μεγαλύτερος κίνδυνος στη Γερμανία. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Seehofer παρουσίασε την Ομοσπονδιακή Έκθεση Συνταγματικής Προστασίας για το 2019 στο Βερολίνο.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις και εν γένει τις κινήσεις των ακροδεξιών εξτρεμιστών αναφέρεται πως ο αριθμός των δεξιών εξτρεμιστών αυξήθηκε το 2019 - σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - κατά ένα τρίτο σε 32.000.

Σήμερα Πέμπτη, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, μαζί με τον Πρόεδρο για την Προστασία του Συντάγματος, Thomas Haldenwang, παρουσίασαν την Έκθεση Προστασίας του Συντάγματος για το 2019 . Ιδιαίτερη προσοχή - ειδικά από τον Haldenwang - δόθηκε στον τομέα του δεξιού εξτρεμισμού . Οι εκπρόσωποι της Νέας Δεξιάς είναι "οι σούπερ διασκορπιστές μίσους και βίας ", δήλωσε ο Haldenwang. Αναφέρθηκε ρητά σε οργανισμούς όπως το “Κίνημα Ταυτότητας” και η επίσημα διαλυμένη δεξιά εξτρεμιστική πτέρυγα στο AFD.

Το BfV παραθέτει την «πτέρυγα» AfD και την οργάνωση νεολαίας Junge Alternative (JA) ως ύποπτες περιπτώσεις στην έκθεση. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των δεξιών εξτρεμιστών αυξήθηκε σε περίπου 32.000, 8.000 περισσότερο από ό, τι το 2018.Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος του Βρανδεμβούργου έχει κηρύξει ύποπτη την υπόθεση της κρατικής ένωσης AfD. Οι λόγοι: ακροδεξιές εξτρεμιστικές θέσεις και ισχυρή επιρροή της «πτέρυγας».

Πριν από την κυκλοφορία της έκθεσης προστασίας του συντάγματος, ο υπουργός Εσωτερικών της Θουριγγίας Γκεοργκ Μάιερ (SPD) προειδοποίησε για " οριοθέτηση του δεξιού εξτρεμισμού προς το κέντρο ". Αυτό εκφράζεται τόσο σε εκδηλώσεις όσο και στην αγορά ακινήτων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Ο Seehofer από την πλευρά του έκανε λόγο για ένα νέο κεντρικό γραφείο για την παρατήρηση του εξτρεμισμού στη δημόσια υπηρεσία . Η πρώτη έκθεση για τα ευρήματά τους θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχικά με έμφαση στις αρχές ασφαλείας. Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργηθεί μια έκθεση κατάστασης σε άλλους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας.

Στη συνέχεια, μια επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου θα συζητήσει αυτά τα αποτελέσματα το φθινόπωρο και θα ενημερώσει για πιθανές συνέπειες.

Όσοι εναντιώνονται στον ακροδεξιό εξτρεμισμό επικρίνουν επανειλημμένα το γεγονός ότι τα αδικήματα της δεξιάς καταγράφονται από τις ομοσπονδιακές αρχές αλλά υποθέτουν ότι ο αριθμός των μη αναφερόμενων υποθέσεων είναι σημαντικά υψηλότερος. Το Ίδρυμα Amadeu Antonio επισημαίνει επανειλημμένα τη διαφορά μεταξύ της καταμέτρησης των θυμάτων της ακροδεξιάς βίας από κρατικές αρχές και ανεξάρτητες οργανώσεις. Μέχρι τον Μάρτιο του 2020, οι αρχές υπολόγισαν 94 εξτρεμιστικές ακροδεξιές ανθρωποκτονίες από το 1990, ενώ το Ίδρυμα Amadeu Antonio 209.

 

Αυξημένη προθυμία για βία στον αριστερό εξτρεμισμό

 

Στην περιοχή του αριστερού εξτρεμισμού, σύμφωνα με τον Seehofer, μπορεί να παρατηρηθεί ένα “μειωμένο κατώφλι αναστολής για χρήση βίας” Υπάρχει μια αυξανόμενη προθυμία να "διαπράξει τις πιο σοβαρές πράξεις βίας εναντίον των ανθρώπων", δήλωσε ο Seehofer.

Όσον αφορά την ισλαμική απειλή, ο Seehofer είπε: «Η τρομοκρατική απειλή στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, ακόμα κι αν η εστίαση των μέσων ενημέρωσης επικεντρώνεται σε άλλα θέματα όπως η πανδημία εδώ και μήνες». Αναφέρθηκε στην απαγόρευση της σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ