Κόσμος

Εξαρθρώθηκε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών: Από Τουρκία και Αλβανία στην Ευρώπη

Οι αρχές στην Ιταλία και την Αλβανία εξάρθρωσαν ένα μεγάλο διεθνές καρτέλ ναρκωτικών και κατέσχεσαν αγαθά και ναρκωτικά αξίας 44 εκατομμυρίων ευρώ (40 εκατομμύρια λίρες). Το συγκεκριμένο καρτέλ ήταν μία από τις κύριες πηγές ναρκωτικών που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές συνέλαβαν 37 μέλη ενός δικτύου οργανωμένου εγκλήματος και κατέσχεσαν 3,5 τόνους μαριχουάνας, χασίς και κοκαΐνης, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Independent.

"Η σημερινή δράση είναι το αποκορύφωμα μακροχρόνιων ποινικών διαδικασιών σε Αλβανία και Ιταλία", δήλωσε με δελτίο τύπου της η EuroJust.

"Πιστεύουμε ότι έχουμε διαλύσει μια εγκληματική οργάνωση ικανή να εισάγει συστηματικά τόνους ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ιταλία", αναφέρει πηγή.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επισης την κατάσχεση 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και τη σύλληψη τουλάχιστον 67 ατόμων που συμμετείχαν σε ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών που επεκτάθηκε από την Τουρκία στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Για τις έρευνες "ενώθηκαν" ερευνητές από εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, του Βελγίου , Ισπανίας, Ιταλίας, Χιλής, Ισημερινού και Βραζιλίας.

Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη ανέρχεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Οι αρχές αναφέρουν ότι το εμπόριο έχει επιβραδυνθεί παρά την πανδημία κορονοϊού, με τις τιμές κοκαΐνης να έχουν αυξηθεί κατά 20%.

Οι τελευταίοι ύποπτοι που συνελήφθησαν είναι ιταλικής και Αλβανικής καταγωγής και φέρεται να χρησιμοποιούσαν σκάφη αναψυχής για τη μεταφορά ναρκωτικών από την Αλβανία, η οποία έχει αναδειχθεί ως κόμβος διανομής κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική, στις περιοχές Μπάρι, Απουλία και Βασιλικάτα της Ιταλίας, σύμφωνα με EuroJust.

"Δεν υπήρχε αντίσταση επειδή ο σχεδιασμός ήταν τόσο αποτελεσματικός που κανείς δεν προσπάθησε να δραπετεύσει", ανέφερε ασφαλής πηγή.

Η Αλβανία, από το κάποτε κέντρο παραγωγής μαριχουάνας, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο διανομής ναρκωτικών καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από τη δδραστηριότητα αυτή.

«Οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με το να κόβεις το κεφάλι από τη Λερναία Ύδρα, το μυθολογικό πλάσμα που είναι ικανό να αναγεννηθεί μετά από κάθε χτύπημα», έγραψε ο Ιταλός δημοσιογράφος Gaetano Campione σε ένα κομμάτι για την κυκλοφορία ναρκωτικών της Αδριατικής αυτόν τον μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ