Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Δανία: Ρατσιτσική και η Μικρή Γοργόνα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας στην Κοπεγχάγη, το πιο διάσημο μνημείο της πόλης, βανδαλίστηκε την Παρασκευή από άγνωστους δράστες.

Η αστυνομία, έχει προβληματιστεί σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να το έχει κάνει και ποιο είναι το μήνυμά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Μικρή Γοργόνα βανδαλίστηκε κάποια στιγμή πριν από τις 9:00 το πρωί», ανέφερε η αστυνομία της Κοπεγχάγης σε δήλωση στο AFP.

«Άγνωστο άτομο έχει γράψει τις λέξεις "Ρατσιστικό ψάρι". Ερευνούμε την υπόθεση»,

Η Μικρή Γοργόνα, εμπνευσμένη από ένα χαρακτήρα του Δανού ποιητή και συγγραφέα παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, είναι ένα άγαλμα 175 κιλών του γλύπτη Edvard Eriksen.

Το άγαλμα έχει βανδαλιστεί πολλές φορές με την πάροδο των ετών ενώ έχουν κλέψει ακόμη και το κεφάλι της το 1964 και το 1998. Επίσης το 1984 έκοψαν το χέρι της.

Συχνά ο βανδαλισμός συνδέεται με ένα πολιτικό μήνυμα και τον Ιανουάριο κάποιος ζωγράφισε το «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ» στον ίδιο βράχο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άλλα αγάλματα στην Κοπεγχάγη έχουν επίσης βανδαλιστεί με «διάφορες φράσεις».

Η αστυνομία είπε επίσης ότι στις 16 Ιουνίου, κάποιος είχε γράψει «ρατσιστής» σε ένα άγαλμα του Δανού Βασιλιά Christian Christian IV, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1588 και 1648.

Αγάλματα ιστορικών προσώπων σε πολλές χώρες βανδαλισμούς από ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για ρατσισμό μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ