Κόσμος

Σε 15 μέρες απόφαση για Αγιά Σοφιά-Αναλυτές: Δεν θα ληφθεί νομική απόφαση, αλλά όποια και να είναι θα την εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Τι θα γίνει με το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς στην Πόλη; Σήμερα αναμενόταν η μεγάλη απόφαση...που ίσως να μην είναι απόφαση... Τουρκικό δικαστήριο συνεδρίασε για την υπόθεση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και θα ανακοινώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών, δήλωσε δικηγόρος στην υπόθεση η οποία έχει προκαλέσει την έκφραση διεθνούς ανησυχίας.

Πάντως, ο Δρ. Tugba Tanyeri-Erdemir, ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δήλωσε στον πρακτορείο Ahval, ότι η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης είναι ένας φάρος κοσμικότητας και ενότητας, παράλληλα όμως και σύμβολο για τους Τούρκους εθνικιστές και ισλαμιστές, και ό, τι και αν αποφασίσει το δικαστήριο Πέμπτη, ο Πρόεδρος Ερντογάν πιθανότατα θα βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει την απόφαση προς όφελός του.

Από την πλευρά του ο Τούρκος αρθρογράφος Saygı Öztürk πιστεύει πως το δικαστήριο της Τουρκίας θα αφήσει την απόφαση της Αγίας Σοφίας στον Ερντογάν.Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας δεν θα εκδώσει νομική απόφαση σχετικά με το εάν θα επιτρέψει τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, δήλωσε ο Τούρκος αρθρογράφος Saygı Öztürk. Οι δικαστές θα πουν ότι η αλλαγή της κατάστασης του κτιρίου είναι πολιτική απόφαση, όχι νομική, δήλωσε ο Öztürk στην εφημερίδα Sözcü την Τετάρτη, αναφερόμενος σε παρόμοια απόφαση το 2012. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα συγκαλέσει την ακρόαση, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό, την Πέμπτη, αλλά δεν αναμένεται καμία απόφαση, δήλωσε ο Öztürk. Η απόφαση που εξηγεί τη μη δικαιοδοσία του δικαστηρίου επί του θέματος θα εκδοθεί εντός 15 ημερών, είπε. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Ερντογάν αναμένεται να αποφασίσει να καταργήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, δήλωσε ο Öztürk. Στη συνέχεια, η Τουρκία θα αρχίσει να συζητά για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ένα μακροχρόνιο αίτημα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Öztürk

 

Ο Ερντογάν εναντίον του κοσμισμού

 

Υπήρξε εδώ και καιρό η επιθυμία των συντηρητικών Τούρκων να μετατρέψουν τον καθεδρικό ναό από μουσείο σε τζαμί. Σύμφωνα με τον Soner Cagaptay, αναλυτή της Τουρκίας για το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, η συζήτηση για την Αγία Σοφία δεν αφορά μόνο το ίδιο το κτίριο. «Ο Atatürk μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο για να υπογραμμίσει το όραμά του για μια κοσμική Τουρκία. Τώρα σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει το αντίθετο» , είπε. Ο αναλυτής πιστεύει επίσης ότι υπάρχουν και άλλα κίνητρα πίσω από την επιθυμία να μετατραπεί ο καθεδρικός ναός σε τζαμί. Χαρακτηριστικά σημειώνει: "Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η υποστήριξή του μειώνεται και ως εκ τούτου θέλει να χρησιμοποιήσει σημεία για να κινητοποιήσει τη δεξιά πτέρυγα του."

Πάντως μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει και από την τελευταία τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σύμφωνα με την οποία "αν η Αγιά Σοφιά γίνει τέμενος ο πιστοί θα στραφούν κατά του Ισλάμ"

Τέλος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε την Άγκυρα την Τετάρτη να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ