Κόσμος

Ο εφιάλτης της Ρωσίας: Το υπερόπλο που δίνει το προβάδισμα στα F-35 έναντι των S-400

Καθώς οι αντίπαλες δυνάμεις αναπτύσσουν συνεχώς προηγμένα συστήματα και δίκτυα αεροπορικής άμυνας, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζεται με αμυντικές εταιρείες για να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35, για να το εξοπλίσουν με ένα νέο «υπερόπλο» που θα είναι ικανό να καταστρέψει αυτά τα συστήματα από μεγάλη απόσταση.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η Lockheed Martin έχει αναλάβει σύμβαση ύψους 34,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την τροποποίηση του εσωτερικού του μαχητικού αεροσκάφους για να είναι σε θέση να μεταφέρει βαρύ οπλισμό στην «ουρά» του.

Τα στοιχεία του νέου πυραύλου


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πενταγώνου, η τροποποίηση αυτή προορίζεται για την ενσωμάτωση ενός νέου πυραύλου του αμερικανικού Ναυτικού στο F-35, που ονομάζεται «Advanced Aerial Anti-Radiation Guided Missile» (AARGM-ER), το οποίο θα στοχεύει τα εχθρικά συστήματα ραντάρ, εκτός εμβέλειας των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας.


Η Northrop Grumman, η κατασκευάστρια εταιρεία του AARGM-ER, δήλωσε ότι αυτός ο πύραυλος μεγάλης εμβέλειας μπορεί να εκτοξευθεί από μια «προστατευόμενη περιοχή» που θα βρίσκεται έξω από την εμβέλεια ρωσικών και κινεζικών αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων.

Η ακριβής εμβέλεια του πυραύλου είναι απόρρητη, αν και υπάρχουν αναφορές ότι θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 120 μίλια, που υπερβαίνει σημαντικά τα  60 – 80 μίλια  εμβέλειας που έχει ο πύραυλος AGM-88E AARGM.

Η ένταξή του στα Σώματα των αμερικανικών ΕΔ


Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε την ανάπτυξη του πυραύλου AARGM-ER, το οποίο ονομάστηκε επίσημα AGM-88G, σχεδόν πριν από δύο χρόνια, με στόχο να τον ενσωματώσει στα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18E και F/A-18F Super Hornets, αλλά και στα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G Growlers στις αρχές του 2020, αλλά όπως όλα δείχνουν θα εγκατασταθεί και στα F-35C, το μοντέλο του μαχητικού που λειτουργεί στο U.S Navy.


Ωστόσο, το νέο αυτό πύραυλο αναμένεται να παραλάβουν τόσο το F-35A, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, περίπου το 2025, ενώ για το μοντέλο F-35B που επιχειρεί με το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο, λόγω των συστημάτων κάθετης απογείωσης/προσγείωσης που διαθέτει.

Η δυνατότητα του F-35 να αποθηκεύει περισσότερη δύναμη πυρός στο εσωτερικό του, έχει ως αποτέλεσμα να διατηρεί τα stealth χαρακτηριστικά του στην μάχη. Οι τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Fort Worth του Τέξας και θα ολοκληρωθούν το 2022.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ