Κόσμος

Ούτε τους Σουηδούς δεν πείθει η Γκρέτα για την κλιματική αλλαγή-Ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους “αρνητές”

Υπάρχουν περισσότεροι σκεπτικιστές σχετικά με την κλιματική αλλαγή στις ΗΠΑ από οπουδήποτε, και στην λίστα ακολουθείται από τη Σουηδία, την Αυστραλία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τον Καναδά, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Η Ελλάδα είναι περίπου στην μέση της λίστας.

Εκτός από εκείνους που αναφέρονται ως «αρνητές» (δείτε το γράφημα παρακάτω) στην έρευνα που έγινε από την Αυστραλία, ένα άλλο 10% δηλώνει ότι η αλλαγή του κλίματος δεν είναι «πολύ σοβαρή». Έτσι, περίπου 1 στα 5 άτομα, είναι ειλικρινείς σκεπτικιστές - κάτι που δεν συμπίπτει με το δήθεν αποτέλεσμα άλλης έρευνας που ανέφερε πως «Τέσσερις στους πέντε καταναλωτές λένε ότι θεωρούν ότι η αλλαγή του κλίματος είναι κάπως, πολύ ή εξαιρετικά σοβαρή (79%)». Επίσης, δεν ταιριάζει με πολλές προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι οι μισοί άνθρωποι στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ είναι σκεπτικιστές.

Και με δεδομένη την αρνητικότητα που επικρατεί και στον Καναδά, εντύπωση προκαλεί η στάση της Γκρέτα, η οποία όπως αποδεικνύεται δεν μπορεί να πείσει καλά καλά τους συμπατριώτες της Σουηδούς και επιχειρεί τώρα καθοδηγήσει τις πολιτικές άλλων χωρών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο συναντήθηκε με τον Justin Trudeau σε ένα ξενοδοχείο του Μόντρεαλ. Στη συνέχεια, είπε στους δημοσιογράφους: «Φυσικά, προφανώς δεν κάνει αρκετά». Τον Φεβρουάριο, μέσω του Twitter, η Thunberg προώθησε ένα άρθρο εφημερίδας που γράφτηκε από τον ακτιβιστή των ΗΠΑ για το κλίμα Bill McKibben, με τίτλο “Όταν πρόκειται για την υποκρισία του κλίματος, οι ηγέτες του Καναδά έχουν φτάσει σε ένα νέο χαμηλό”. Όπως έγραψε ο Guardian, το άρθρο επιτέθηκε σε ένα πετρελαϊκό έργο που ενδέχεται τελικά να λάβει έγκριση από την κυβέρνηση.

Γιατί γίνονται όλα αυτά όμως και στοχοποιείται ο Καναδάς; Μα για μια θέση στ οΣυμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που διεκδικεί η χώρα. Και η Σουηδή έφηβη ηθελημένα ή άθελά της παίζει άλλα παιχνίδια. Αναλυτές μιλούν για εκβιασμό προς τον Καναδά, με το δίλημμα “ή πετρελαϊκά έργα ή θέση στο Σ.Α. Του ΟΗΕ”

Την περασμένη εβδομάδα, η Thunberg υπέγραψε μια επιστολή που υποστηρίζει, στην ουσία, ότι ο Καναδάς δεν αξίζει έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επειδή δεν έχει ακόμη τερματίσει όλη την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα δισεκατομμύρια δολάρια που αυτή η βιομηχανία συνεισφέρει στα κυβερνητικά ταμεία κάθε χρόνο και οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που παρέχει μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα για έναν 17χρονο που ζει σε μια ξένη χώρα. Αλλά αυτά τα χρήματα είναι αληθινά. Αυτές οι θέσεις εργασίας είναι πραγματικές. Εάν εξαφανιστούν, οι Καναδοί θα υποφέρουν.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ