Κόσμος

Σουηδία: Γυναίκα αστυνομικός γονατίζει και ενώνεται με διαδηλωτές

Μια Σουηδέζα αστυνομικίνα, η οποία αναγνωρίστηκε σε ορισμένες αναφορές με το όνομα Λίζα Σίμονσον, γονάτισε και τελικά προσχώρησε στις τάξεις των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων του Black Lives Matter που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στη Στοκχόλμη. Κρατούσε επίσης μια πινακίδα που έγραφε «η λευκή σιωπή είναι βία».

Μια διαδήλωση για την υποστήριξη του Black Lives Matter που χρηματοδοτήθηκε από αρκετές αριστερές ομάδες πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Στοκχόλμη. Το Black Lives Matter είναι η αμερικανική «αντιρατσιστική» οργάνωση που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις ταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από το θάνατο του George Floyd την περασμένη εβδομάδα. Σε εικόνες που συγκλόνισαν πολλούς Αμερικανούς, ορισμένοι αστυνομικοί επέλεξαν να γονατίσουν υπέρ των βίαιων ταραχών αντί να τους κάνουν να πειθαρχήσουν.

Η σουηδική αστυνομία αποφάσισε να διαλύσει τη διαδήλωση την Τετάρτη, αφού ξεπέρασε το όριο των 50 συμμετεχόντων, σύμφωνα με την εντολή των σημερινών μέτρων κοινωνικής απόστασης της Σουηδίας ως απάντηση στο ξέσπασμα του κορονοϊού Wuhan (COVID-19). Οι αξιωματικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν σπρέι πιπεριού όταν οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να διασκορπιστούν. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη της πόλης, όπου υπήρχαν περισσότερες αντιπαραθέσεις με την αστυνομία.

Η αστυνομικίνα που γονάτισε φαίνεται επίσης να αγκαλιάζει τους διαδηλωτές ενώ κλαίει. Σε ένα άλλο βίντεο μπορεί να την δει κανείς να ψάλλει και να υψώνει τη γροθιά της σε αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Samhällsnytt, το όνομα της αστνομικού είναι Lisa Simonsson. Είναι πρόσφατη απόφοιτος της Αστυνομικής Ακαδημίας στο Πανεπιστήμιο Södertörn και είναι 22 ετών. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ