Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Oι Ιταλοί στέλνουν βοήθεια στην Τρίπολη: ''Σενάριο Οτσαλάν'' θέλουν οι Τούρκοι για τον Χαφτάρ

Για άλλη μία φορά οι Ιταλοί δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Η Ρώμη έχει παίξει ένα ύπουλο και ''βρώμικο'' παιχνίδι στην Λιβύη, ενώ εδώ και μήνες κάνει τα ''στραβά'' μάτια στις προκλήσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν τόσο στην Λιβύη, όσο και στην Α. Μεσόγειο.  

Γι'αυτό τον λόγο η Ιταλία μέχρι σήμερα δεν υπογράφει την ΑΟΖ με την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι την Τρίτη (09/06), θα φτάσει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα.

Το κάλο σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη. Από το 1977 υπάρχει μια συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, η οποία παραμένει στο συρτάρι.

Το πλέον «ακανθώδες» θέμα που παρεμποδίζει τη συμφωνία είναι η αλιεία. Εφόσον υπάρξει πολίτικη δήλωση που θα καλύπτει την Ιταλία, δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών ψαράδων μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ, μπορεί να έχουμε και υπογραφή σύντομα.

Στο κακό σενάριο η Ρώμη δεν θα κάνει αποδεκτές της ελληνικές προτάσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται για συμφωνία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πίσω όμως απ' όλα αυτά ''κρύβονται'' και οι επιθυμίες του Ερντογάν και λαμβάνει χώρα ένα παρασκηνιακό παιχνίδι μεταξύ Ρώμης και Άγκυρας.  

Οι Ιταλοί δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την στήριξή τους στους τουρκόφιλους της Λιβύης, καθώς αποδέχθηκαν το αίτημα του Σάρατζ για την ανοικοδόμηση του αεροδρομίου της Τρίπολης. 

Η Ρώμη είπε το ''ΟΚ'' και θα ανακατασκευάσει από την αρχή ολόκληρο το αεροδρόμιο, το οποίο μην ξεχνάμε πως πριν λίγες ημέρες ήταν στα χέρια του Χαφτάρ. Το έργο θα διαρκέσει 10 μήνες και η αξία του θα φθάνει στα 79 εκατ. ευρώ. 

Οι Ιταλοί θα καθαρίσουν την περιοχή από τις νάρκες, ενώ θα φτιάξουν νέους τερματικούς σταθμούς. Με λίγα λόγια μιλάμε για business και ήταν η ευκαιρία που περίμεναν οι Ιταλοί. 

Δηλαδή από τώρα σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα μαζί με την Τουρκία, ενώ μην ξεχνάμε πως η Ρώμη έχει στείλει και φρεγάτα εξώ από την Τρίπολη, η οποία υποστηρίζει τους Τούρκους.   

Με την κατατασκευή του αεροδρομίου εξάλλου θα αναβαθμιστεί η στρατηγική θέση τόσο του GNA, όσο όμως και του Ερντογάν, όπου θα προσγειώνει τα αεροπλάνα του και στην Τρίπολη, μετά την Μισράτα!

Ταυτόχρονα, ο Σάρατζ ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την βοήθεια που του προσφέρει στην Λιβύη, ενώ διοικητής του GNA απειλεί με σφαγές τους μαχητές του Χαφτάρ. 

Σε αυτό το σημείο θα εστιάσουμε σε κάτι άλλο που ''αλιεύσαμε''. Τουρκικοί λογαριασμοί στο twitter, οι οποίοι όλοι μα όλοι ελέγχονται από την ΜΙΤ, ανεβάζουν επεξεργασμένες φωτογραφίες με τον Χαφτάρ, όπου βρίσκεται ανάμεσα σε δύο στελέχη των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών. 

Όπως όμως μπορείτε να δείτε, απλά τοποθέτησαν το κεφάλι του Στρατάρχη σε αυτό του Οτσαλάν. Πρόκειται για την γνωστή εικόνα με τον ηγέτη των Κούρδων όταν αιχμαλωτίστηκε, με την τότε Κυβέρνηση Σημίτη να έχει ευθύνες. 

Αυτό το σενάριο κυκλοφορεί σε λογαριασμούς και αυτό θέλει η Άγκυρα, ελπίζουμε γρήγορα να ανατραπεί το σκηνικό υπέρ του LNA στην Λιβύη.

 

https://twitter.com/1283ve209/status/1268879177870192642

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ