Κόσμος

Τουρκία: Ανοίγει τα σύνορα με την Ελλάδα - Πότε ξεκινούν οι πτήσεις

Το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας ανακοίνωσε τη σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών πτήσεων προς 40 χώρες του εξωτερικού. Προς την Ελλάδα τα πρώτα δρομολόγια.

Τη σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών πτήσεων προς το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της γειτονικής χώρας, η Άγκυρα έχει ήδη έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με τουλάχιστον 15 χώρες.

Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγεται η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ελλάδα, το Κατάρ, η Νότια Κορέα, η Νορβηγία και άλλες.

Οι πρώτες πτήσεις εξωτερικού αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου, χωρίς να καθορίζεται ακριβής ημερομηνία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, η Άγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ακόμη 92 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Τουρκία δεν συγκαταλέγεται στην ελληνική λίστα των 29 χωρών, με τις οποίες απελευθερώνονται οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα, την 15η Ιουνίου.

Οι ταξιδιώτες απ' αυτές τις χώρες, δεν θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα, ενώ οι έλεγχοι για κορονοϊό θα είναι δειγματοληπτικοί.

Οι επιβάτες απ' όλες τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, θα συνεχίσουν να υπάγονται στα αυστηρά μέτρα του ΕΟΔΥ, καθώς θα τίθενται σε καραντίνα επτά ημερών -αν είναι αρνητικοί στον ιό- και σε καραντίνα 14 ημερών -αν είναι θετικοί στον ιό.

Ποιες είναι οι 29 χώρες

Οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και θα αφορούν 29 χώρες, με θετικό επιδημιολογικό προφίλ.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, οι ταξιδιώτες από το συγκεκριμένο γκρουπ δεν θα υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα, ενώ θα υποβάλλονται μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό.

Οι πτήσεις, σε πρώτη φάση, θα αφορούν μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επαναλειτουργήσουν και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Σκόπια, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Πάντως, η παραπάνω λίστα θα υπόκειται σε διαρκείς αναθεωρήσεις, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επέλθει σημαντική διεύρυνση, ανάλογα και με τις επιδημιολογικές εξελίξεις σε κάθε χώρα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης «απελευθέρωση» των αεροπορικών πτήσεων εξωτερικού έως τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της COVID-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ