Κόσμος

Έκαναν ανακαίνιση στο σπίτι και βρήκαν... νεκροταφείο Βίκινγκ

Συγκεκριμένα, η Μαριάν Κρίστιανσεν και ο άντρας της ανακάλυψαν τα απομεινάρια ενός τάφου Βίκινγκ ενώ ανακαίνιζαν το σπίτι τους, που άνηκε στην οικογένεια εδώ και πολλές γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ζευγάρι, αρχικά, βρήκε κάποια βότσαλα, αλλά την ανασκαφή συνέχισε και ομάδα αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο του Τρόμσο.

«Κάνω ανασκαφές εδώ και 30 χρόνια. Αυτή είναι η 1η φορά που βλέπω κάτι τέτοιο» ανέφερε ο Έρικ Χένρικσεν, αρχαιολόγος του νορβηγικού πανεπιστημίου, στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Κι ενώ το αντρόγυνο ανακάλυψε γυάλινους βόλους κι ένα τσεκούρι, οι αρχαιολόγοι βρήκαν κι άλλα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης και μιας αιχμής βέλους.

«Η αιχμή είναι σιδερένια, κάτι που στα σίγουρα δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με τάφο. Είναι πιθανότατα από την ύστερη εποχή των Βίκινγκ» τόνισε ο Χένρικσεν.

Επίσης, βρέθηκε και ένα οστό, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξακριβωθεί η προέλευσή του.

Ο καθηγητής Χένρικσεν απέδωσε τα εύσημα στο ζευγάρι καθώς έσπευσαν να ειδοποιήσουν άμεσα τις νορβηγικές αρχές «για το εύρημά τους», κάνοντας «ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνουν».

Δείτε τη φωτογραφία:

Vikinggrav under bolighus? Det er sjelden kost, selv for arkeologene ⛏ I dag troppet de inn i huset i Salstraumen og har gjort nye funn🕵

Gepostet von NRK Nordland am Mittwoch, 27. Mai 2020

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ