Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ξέφυγαν οι Τούρκοι: ''Να κάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία'' - (upd)

Νωριτερα, ο μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς (Ali Erbaş), σε εμφάνισή του σε διαδικτυακό τουρκικό κανάλι, κάλεσε τους σουνίτες μουσουλμάνους Τούρκους να προσευχηθούν στις 29 Μαΐου, επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή στον Ιππόδρομο της Πόλης, μπροστά στην Αγία Σοφία.

Με την ιδιότητα του Προέδρου του Ιδρύματος «Ντιγιανέτ», δηλαδή του φορέα Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι οι προσευχές της Παρασκευής, που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα ξεκινήσουν πάλι από την πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή 29 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος στην 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς στις 29 Μαΐου, ο Ερμπάς παρομοίασε την προσευχή της Παρασκευής με την «κατάκτηση», δηλαδή την «Άλωση». «Τώρα είναι η ώρα», είπε. «Ελπίζω ότι την Παρασκευή 29 Μαΐου, θα κατακτήσουμε τα τζαμιά εκείνη την ημέρα, που είναι το σύμβολο της Άλωσης».

Σημειώνεται ότι αρθρογράφοι ακραίων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ από την στιγμή που ανακοινώθηκε το άνοιγμα των τζαμιών ανήμερα της επετείου της Άλωσης, ασκούν πιέσεις στους Ερντογάν γράφοντας ότι «τώρα είναι η ώρα» και πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια πρόσφατη συμφωνία δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να ανοίξει ως τζαμί!

Καμία προσευχή δεν θα γίνει στην Αγία Σοφία

Μπορεί τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκιας να απειλούν εδώ και ημέρες με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, όμως όπως φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν θα πραγματοποιηθεί. 

Η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη λίστα των τζαμιών που θα ανοίγουν τις πύλες τους την 29η Μαϊου, πρώτη προσευχή μετά την πανδημία.

Στη λίστα που επισυνάπτεται υπάρχουν όλα τα τζαμιά αναλυτικά και φυσικά δεν υπάρχει η Αγία Σοφία η οποία παραμένει να λειτουργεί ως μουσείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ