Κόσμος

Οργουελική Σουηδία: Nέα Αρχή ψυχολογικής άμυνας για τη διασφάλιση της «ελεύθερης διαμόρφωσης της γνώμης»

Η σουηδική κυβέρνηση δημιουργεί έναν νέο οργανισμό με σκοπό την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επεμβάσεων που στρέφονται κατά της χώρας όχι μόνο από άλλες χώρες, αλλά και μέσα από τη Σουηδία.

Η νέα Αρχή Ψυχολογικής Άμυνας θα επιφορτιστεί με τη διασφάλιση της «ελεύθερης διαμόρφωσης της γνώμης» στη Σουηδία και θα προσφέρει στους ανθρώπους μια «διαφορετική εικόνα» της χώρας από αυτήν που ο «αντίπαλος» θέλει να μεταφέρει, σύμφωνα με αναφορά του Samhällsnytt.

Η δημιουργία της Αρχής είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018 από τον σημερινό αριστερό πρωθυπουργό της Σουηδίας, Στέφαν Λόφβεν, των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Anders Danielsson, πρώην επικεφαλής του Σουηδικού Συμβουλίου Μετανάστευσης, διορίστηκε για να ηγηθεί της έρευνας. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη «στήριξης, ενίσχυσης και συντονισμού της συνολικής ανθεκτικότητας της κοινωνίας από την άποψη της ψυχολογικής άμυνας» ενάντια στις ψυχικές επιθέσεις που διεξάγονται από αντίπαλους τόσο ξένους όσο και απ΄το εσωτερικό. Εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Σουηδικού Οργανισμού Πολιτικών Έκτακτης Ανάγκης (MSB).

Το Samhällsnytt έλαβε ορισμένα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκαν από αξιωματούχους της MSB τον Ιανουάριο του 2019, τα οποία δείχνουν ότι η Αρχή θα έχει την εξουσία να περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης αυξάνοντας την εξουσία του κράτους επί αυτών. Θα συνεργαστεί επίσης στενά με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Το καθήκον της Αρχής θα είναι «να εντοπίσει, να αναλύσει και να αντιμετωπίσει την αδικαιολόγητη επιρροή πληροφοριών και άλλες παραπλανητικές πληροφορίες που απευθύνονται σε Σουηδικά συμφέροντα». Ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα το επιτύχει αυτό είναι «βοηθώντας τις εταιρείες μέσων να εντοπίσουν, να αναλύσουν και να ανταποκριθούν σε αδικαιολόγητες επιπτώσεις στην πληροφορία».

Η αποστολή της Αρχής θα είναι «να προστατεύσει μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, την δωρεάν εκπαίδευση και την ελευθερία και ανεξαρτησία της Σουηδίας», σύμφωνα με τον Danielsson. “Οι αξίες της [Σουηδίας] υπόκεινται σε αδικαιολόγητη επιρροή από ξένες δυνάμεις προκειμένου να δημιουργηθούν διχασμοί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης στη δημοκρατία και χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων."

Ονόμασε τις κυβερνοεπιθέσεις και τις προσπάθειες να επηρεάσει κανείς Σουηδούς πολιτικούς, ιδρύματα, εταιρείες, δημοσιογράφους και ερευνητές ως το είδος των ψυχολογικώ επιθέσεων που θα καταπολεμήσει η Αρχή. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει με τη διάδοση «φήμων και άλλων μορφών παραπλανητικών πληροφοριών».

Προς το σκοπό αυτό, η έρευνα πρότεινε να συμπεριλάβει η Αρχή ένα εθνικό κέντρο ψυχολογικής άμυνας που θα εργαζόταν για την αντιμετώπιση της επιρροής αυτής στις πληροφορίες στη Σουηδία. Η κυβέρνηση ελπίζει να το εφαρμόσει έως το 2022.

Η Αρχή, όπως περιγράφεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει απειλή για την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατική διαδικασία δεδομένου ότι είναι μια κυβερνητική υπηρεσία εξουσιοδοτημένη να καθορίζει ποιος είναι ο «αδικαιολόγητος αντίκτυπος της πληροφορίας», τι είναι «παραπλανητικές πληροφορίες» και τι «σουηδικά συμφέροντα» .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ