Κόσμος

"Σπόντες" Τουσκ για Κάμινγκς και Brexit – “Φεύγουν όταν πρέπει να μείνουν”

Ο Τουσκ άφησε την μπηχτή του στην πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία μετά την αποκάλυψη ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο Ντόμινικ Κάμινγκς, αγνόησε την απαγόρευση μετακινήσεων και ταξίδεψε σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από το Λονδίνο, μέχρι το σπίτι των γονιών του, μολονότι φοβόταν ότι είχε προσβληθεί από την Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κάμινγκς, εγκέφαλος της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016 που κατέληξε στο Brexit, αρνήθηκε χθες να παραιτηθεί, λέγοντας πως έδρασε με τρόπο «νόμιμο και λογικό».

«Αυτός είναι προφανώς ο κανόνας του Κάμινγκς και των φίλων του υπέρ του Brexit: ότι φεύγουν όταν πρέπει να μείνουν», σχολίασε σήμερα ο Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας.

Ο Τουσκ ήταν κεντρικό πρόσωπο της Ένωσης κατά τη διάρκεια των βασανιστικών διαπραγματεύσεων για το Brexit μέχρι να γίνει ο επικεφαλής του κεντροδεξιού ΕΛΚ στα τέλη του 2019.

Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έκρυψε τις βαθιές αμφιβολίες του για το Brexit και συχνά θεωρείτο ότι ξεπερνούσε τα όρια του επίσημου ρόλου του για να προσπαθήσει να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ