Κόσμος

Ψυχοθεραπευτής: Οι ζηλωτές του Lockdown συμπεριφέρονται σαν όσους περίμεναν τα UFO

Ο ψυχοθεραπευτής Δρ Χιου Γουίλμπορν λέει ότι οι φανατικοί του κλειδώματος εμφανίζουν όλα τα κλασικά σημάδια των μελών μιας λατρείας (αίρεσης κλπ) επιμένοντας στις πεποιθήσεις τους, παρά το γεγονός ότι έχουν αποδειχθεί λάθος.

Σε ένα άρθρο στον ιστότοπό του, ο Willbourn επισημαίνει το έργο του γνωστού κοινωνικού ψυχολόγου Leon Festinger, ο οποίος ανέλυσε τις πεποιθήσεις μιας λατρείας για τα UFO στη δεκαετία του 1950 της οποίας οι πιστοί θεωρούσαν ότι ένας ιπτάμενος δίσκος θα τους έσωζε από την αποκάλυψη.

Ωστόσο, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και τις πλημμύρες που περίμεναν να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν έφτασαν ποτέ και οι πεποιθήσεις τους διαψεύδονταν εντελώς, «τα μέλη της λατρείας θα γίνονταν όχι λιγότερο αλλά πιο πεπεισμένα για τις πεποιθήσεις τους».

Ο Festinger εντόπισε πέντε προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούνται προκειμένου τα μέλη της λατρείας να διπλασιάσουν τις πεποιθήσεις τους και να αποφύγουν τη γνωστική ασυμφωνία.

 

1. Πρέπει να υπάρχει πεποίθηση

 

2. Πρέπει να υπάρχει δέσμευση για αυτήν την πεποίθηση

 

3. Η καταδίκη πρέπει να επιδέχεται σαφή επιβεβαίωση

 

4. Πρέπει να συμβεί τέτοια σαφής επιβεβαίωση

 

5. Η κοινωνική υποστήριξη πρέπει να είναι διαθέσιμη μετά την επιβεβαίωση.

 

«Οι πέντε συνθήκες του Festinger και η συμπεριφορά των πιστών αντιστοιχούν στενά στην κατάσταση με το Brexit, την Αλλαγή του Κλίματος και το Covid-19: γίνεται μια προφητεία, οι πιστοί επενδύουν τον εαυτό τους, τον χρόνο, τα χρήματα και το κύρος τους, η προφητεία αποτυγχάνει και οι πιστοί γίνονται πιο ένθερμοι», γράφει ο Willbourn.

Ο γιατρός σημειώνει πώς οι τρομακτικές προβλέψεις για το πόσα άτομα θα σκοτώσει το COVID-19 έχουν μειωθεί σημαντικά και τα μοντέλα που παρήγαγαν αυτούς τους αριθμούς έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Παρά τις προειδοποιήσεις ότι ο κορονοϊός θα σκοτώσει 500.000 μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ασθένεια έχει προκαλέσει μόνο 318.000 παγκοσμίως.

«Για να θέσουμε αυτό το σχήμα σε προοπτική, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει με το Covid-19 σε περίπου πέντε μήνες είναι ίδιος με τον αριθμό που πεθαίνουν σε πέντε ημέρες από καρδιαγγειακές παθήσεις», γράφει ο Willbourn.

Ο γιατρός σημειώνει πώς οι «ειδικοί» εξακολουθούν να διπλασιάζουν τις απόψεις τους ούτως ή άλλως, προειδοποιώντας για μαζικό θάνατο εάν το lockdown αρθεί πολύ νωρίς και επέλθει ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι αποκλεισμοί είχαν ελάχιστο αντίκτυπο στους αριθμούς λοιμώξεων και ο κατά κεφαλήν αριθμός των θανάτων της Σουηδίας είναι χαμηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες, παρά το ότι η σκανδιναβική χώρα δεν επέβαλε σκληρό lockdown.

 

«Μην περιμένετε συγνώμη από την κυβέρνησή μας, ή από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, σύντομα», γράφει ο Willbourn.

«Το φαινόμενο Festinger είναι πολύ πιο διαδεδομένο από μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας και η τραγωδία είναι ακόμη μεγαλύτερη.»

Όπως επισημαίνει ο Willbourn, η ακολουθία που έγραψε ο Festinger πριν από περισσότερα από 50 χρόνια θυμίζει έντονα αυτό που συμβαίνει σήμερα: μια αποκαλυπτική “προφητεία” παραδόθηκε από ψηλά («η επιστήμη»), όσοι την πίστεψαν άλλαξαν ριζικά τη συμπεριφορά τους, κατόπιν η προφητεία αποδείχθηκε ότι δεν είναι αληθινή, αλλά αντί να εγκαταλείψουν τη μομφή τους, οι πιστοί έγιναν ακόμη πιο ένθερμοι, επιτίθενται σε όποιον επισημαίνει το χάσμα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας ως επικίνδυνους αιρετικούς («ψεύτικες ειδήσεις», «παραπληροφόρηση», «συνωμοσία θεωρίες ", κ.λπ.)."

“Η διαφορά, φυσικά, είναι ότι η θεωρία του Festinger για την λατρεία των UFO είχε μερικές δεκάδες μέλη, ενώ η λατρεία του Covid φαίνεται να έχει μολύνει τον μισό κόσμο. Εάν ο Festinger έχει δίκιο, τα κακά νέα είναι ότι δεν θα είμαστε σε θέση να πείσουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση εάν αποδείξουμε ότι ο κίνδυνος που θέτει το COVID-19 έχει υπερεκτιμηθεί δραματικά. Αντίθετα, η αντίθεση των ανθρώπων να επιστρέψουν στο φυσιολογικό θα ενταθεί παρά θα μειωθεί καθώς τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι ήταν λάθος. "

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ