Κόσμος

''Καίει'' συνεχώς δολάρια ο Ερντογάν για να σώσει τη λίρα: Προ των πυλών το κραχ

Η Τουρκία εξαντλεί ταχύτατα τα αποθέματά της σε δολάρια και ευρώ για να στηρίξει την λίρα, ενώ η πανδημία του κορονοϊού ‘διαλύει‘ στην κυριολεξία  την πολιτική της ως μη βιώσιμη πλέον, ωθώντας την κατάσταση σε έλεγχο κεφαλαίων ή κραχ ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal.
 
Η τουρκική λίρα υποχώρησε στα τάρταρα φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο  όλων των εποχών την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας την κεντρική Τράπεζα της χώρας να απαγορεύσει τις συναλλαγές σε σκληρό νόμισμα. 

Το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας είναι ασταθές αφού οι κύριες εξαγωγικές αγορές της στην Ευρώπη πλήττονται σοβαρά λόγω της πανδημίας.
      
Η Τουρκία βρισκόταν ήδη σε επισφαλή οικονομική κατάσταση πριν από το ξέσπασμα του COVID-19, έχοντας αποτύχει να μειώσει ένα τεράστιο χρέος σε ξένο νόμισμα και να προσελκύσει τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη χρηματοδότησή του, αναφέρει η Wall Street Journal. 

Η τουρκική κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει ελέγχους κεφαλαίου ή να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια επιλογή που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απορρίψει. 

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα καταλήξουμε εκεί τελικά», δήλωσε ο Refet Gürkaynak, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. "Όχι επειδή πρόκειται να είναι προτιμότερο από άλλα πράγματα, αλλά επειδή θα είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουμε κάτι", κατέληξε ο ίδιος.
 
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν επιταχύνει τη ρητορική του ενάντια στις λεγόμενες ξένες δυνάμεις που έχουν την τάση να ανατρέψουν την τουρκική οικονομία.
 
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις παγίδες που έχουν τεθεί», δήλωσε ο Ερντογάν, λίγο μετά την δήλωση για τετραήμερη απαγόρευση λειτουργίας όλων των  ξένων τραπεζών στην χώρα  τη Δευτέρα.
 
Η λίρα διαπραγματεύεται τώρα στα 6,99 δολάρια, ένα επίπεδο στο οποίο η κεντρική τράπεζα είχε υπερασπιστεί για εβδομάδες προτού πέσει στο επίπεδο των 7.269 έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ. Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει συνεργαστεί με άλλες κρατικές τράπεζες για να στηρίξει τη λίρα, συμμετέχοντας σε ανταλλαγές νομισμάτων στην τοπική αγορά.
 
Η Τουρκία επίσης μαστίζεται από ανεργία μεγάλων διαστάσεων, ενώ η πανδημία πλήττει σκληρά βασικούς τομείς όπως την τουριστική βιομηχανία, η οποία ουσιαστικά έκλεισε για φέτος. «Έπρεπε να απολύσουμε μέρος του προσωπικού μας», δήλωσε ο Pınar Kaya, διευθυντής μάρκετινγκ της Kaya Resorts and Hotels στο νότιο τουριστικό κέντρο της Αττάλειας. «Δεν περιμένουμε να κερδίσουμε χρήματα φέτος. Ο στόχος είναι μόνο η επιβίωση", τόνισε ο ίδιος
 
Ο Ερντογάν παλεύει για να διατηρήσει τη δημοτικότητά του στο εκλογικό σώμα παρόλο που  επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση. ‘‘Η πανδημία δημιούργησε ευκαιρίες και όχι  κρίση για τον Ερντογάν‘‘, δήλωσε ο Ιμπραήμ Ουσλού, επικεφαλής της εκλογικής εταιρείας ANAR που εδρεύει στην Άγκυρα.
 
«Στην Τουρκία, κανείς δεν θα τον αμφισβητήσει γιατί δεν μπόρεσε  να τηρήσει τις υποσχέσεις του», δήλωσε ο Uslu, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Ερντογάν μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να βρει χρηματοδότηση από το εξωτερικό με τη μορφή ανταλλαγής νομισμάτων από ιδρύματα όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζατων ΗΠΑ. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Fed φάνηκε να αποκλείει αυτήν την επιλογή νωρίτερα αυτό το μήνα.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος αντιτίθεται επίσης στις αυξήσεις των επιτοκίων, τις οποίες θα μπορούσε να αναλάβει η κεντρική τράπεζα για τη σταθεροποίηση της λίρας. Οι υπεύθυνοι χάραξης της τουρκικής νομισματικής πολιτικής μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς σε 8,75% από 24% τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Ερντογάν απέλυσε τον διευθυντή της κεντρικής τράπεζας επειδή δεν υποστήριξε τις φιλολαϊκές οικονομικές του πολιτικές.
 
Η τουρκική βιομηχανία και οι τράπεζες έχουν  ένα βραχυπρόθεσμο χρέος σε ξένο νόμισμα αξίας περίπου 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων , και είναι εκτεθειμένες  περαιτέρω λόγω  αδυναμίας της τουρκικής  λίρας.
 
‘Η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει για μακρύ διάστημα τα επιτόκια χαμηλά, ενώ καταναλώνει ταχύτατα τα αποθέματα ξένου νομίσματος‘, δήλωσε ο Γκιρκαγιάκ.
 
«Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συνεργαστούν για πολύ καιρό», είπε. «Το ένα ή το άλλο θα πρέπει να διακοπεί.»
 
Η ουσία είναι ότι εφόσον η τουρκική τουριστική βιομηχανία έκλεισε για φέτος και η οικονομία παραπαίει ο Ερντογάν θα ετοιμάσει κάτι θεαματικό πιθανότατα σε Α.Μεσόγειο για να σώσει την παρτίδα, αλλιώς θα τον ‘φάει το σκοτάδι‘.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ