Κόσμος

''Βουίζουν'' τα τουρκικά ΜΜΕ: ''Κρύβεται ο Ερντογάν γιατί φοβάται τον κορονοϊό - 'Εχει ένα μήνα να εμφανιστεί δημοσίως''

''Κρύβεται'' εδώ και μέρες ο Ερντογάν. Μπορεί να κάνεις εμφανίσεις καθημερινά στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά αυτές συμβαίνουν από το ''εξοχικό'' του στην Κωνσταντινούπολη. 

Τα βίντεο που βγαίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα είναι σε μαγνητοσκόπηση, ενώ καθημερινά βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Υπουργούς μέσω τηλεδιασκέψεων. 

Εδώ και χρόνια πολλά γράφονται για την υγεία του, άρα ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. 

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι απελπιστική, καθώς τα κρούσματα όπως μπορείτε στο παρακάτω γράφημα συνεχώς αυξάνονται. Πολλοί δε ακτιβιστές και κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρουν πως τα θύματα είναι τριπλάσια από αυτά που αναφέρονται.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία προ των πυλών από το ΔΝΤ!  

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η προσφυγής από στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν απλά ένα σενάριο, αλλά μία πραγματικότητα, που πριν λίγο καιρό οι αξιωματούχοι απέκλειαν κάθετα. 

''Η Άγκυρα πρέπει να βρει μια λύση για τη διάσωση της οικονομίας χωρίς να προκαλέσει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών”, είπε ο Μουράτ Ουτσές της Global Source Partners στην Κωνσταντινούπολη. ''Αλλά επειδή είναι αδύνατον να πετύχει κάτι τέτοιο μόνη της, η μόνη λειτουργική λύση που υπάρχει είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ''.

''Αν οι αρχές δεν μπορούν να υπερασπιστούν τη λίρα στις αγορές συναλλάγματος τότε η Τουρκία διατρέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης του νομίσματος, η οποία θα καταστρέψει τον ιδιωτικό τομέα της χώρας που εξαρτάται από το δανεισμό σε συνάλλαγμα: το κόστος της αποπληρωμής θα ανέβαινε σε δυσθεώρητα επίπεδα'', εξήγησε στο Bloomberg ο Χενρικ Γκάλμπεργκ, υπεύθυνος μάκρο στρατηγικής στην Coex Partners στου Λονδίνο.


Η έξοδος κεφαλαίων από το χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων της χώρας έφτασε $6,4 δισεκ. το πρώτο τρίμηνο.

Αξιωματούχοι με γνώση της κατάστασης λένε στο Bloomberg ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει προσέγγιση του ΔΝΤ για βοήθεια – είτε για στοχευμένα δάνεια για την κρίση του κορωνοϊού, είτε για ένα κλασσικό πρόγραμμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσημα η κυβέρνηση λέει πως δεν υπάρχει λόγος για προσφυγή στο Δ.Ν.Τ, αλλά στελέχη της λένε ιδιωτικά ότι τώρα είναι ίσως η μόνη στιγμή που θα μπορούσε να περάσει κάτι τέτοιο, κάτω από το μανδύα της κρίσης του κορωνοϊού.

Επιπλέον οι ενδείξεις στην Άγκυρα συντείνουν στο ότι η τουρκική κυβέρνηση αναζητά διεθνείς γραμμές στήριξης. Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα ζήτησε να μπει η κεντρική της τράπεζα στον κύκλο εκείνων που παίρνουν φθηνά δανεικά δολάρια απευθείας από τη Fed. Μέχρι στιγμής, είναι απ’έξω.

To οικονομικό αδιέξοδο της Τουρκίας κάνει διεθνείς αναλυτές να βλέπουν ως πιθανή με γεωπολιτική στροφή του Ερντογάν. Μετά τις περιπέτειες με Πούτιν και άλλους, ενδεχομένως η οικονομική ανάγκη να τον οδηγήσει πάλι στην αγκαλιά της Δύσης.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...