Κόσμος

Ιαπωνία: Έκρυψαν την Ολυμπιακή φλόγα μέχρι νεωτέρας για να μην προκαλεί τα πλήθη

Η είδηση του περασμένου μήνα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έχουν αναβληθεί μέχρι το 2021 ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για τους αθλητές, τους φιλάθλους και τους διοργανωτές αλλά αυτό που συνέβη είναι εξίσου βαρύ όσον αφορά στον συμβολισμό από την άποψη της κατάστασης του κόσμου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού:

"Η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο έχει αφαιρεθεί από την κοινή θέα στην Ιαπωνία και δεν είναι σαφές πότε θα ξαναεμφανιστεί ή πού ή υπό ποιες συνθήκες," αναφέρει το AP.

Ο πυρσός είχε εμφανιστεί στη Φουκουσίμα μετά από την άφιξή του από την Ελλάδα στα τέλη του περασμένου μήνα. Αν και υποτίθεται ότι θα παραμείνει σε κοινή θέα μέχρι τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός Shinzo Abe εξέδωσε την Τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ολόκληρη τη χώρα, απαγορεύοντας μεγάλες συγκεντρώσεις και πλήθη, αφού οι περιπτώσεις COVID-19 έφτασαν γύρω στις 4.000 και πλησίασαν τους 100 θανάτους.

Αυτό ώθησε τους αξιωματούχους να κρύψουν ουσιαστικά τη φλόγα "σε μια άγνωστη τοποθεσία" για να εξασφαλίσουν ότι τα πλήθη δεν θα συγκεντρωθούν μπροστά της."Το Τόκιο 2020 θα κρατήσει τώρα τη φλόγα σε μια άγνωστη τοποθεσία για να αποτρέψει τους ανθρώπους από τη συγκέντρωση", δήλωσε αξιωματούχος της διοργάνωσης του Τόκιο στο AP.

Αργότερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) σχεδιάζει να την χρησιμοποιήσει ως δημόσιο σύμβολο της παγκόσμιας ελπίδας εν μέσω της πανδημίας. "Η ιδέα θα είναι να κρατήσουμε αυτή τη φλόγα να καίει και να την δείξουμε στον κόσμο", δήλωσε αξιωματούχος της ΔΟΕ. "Η καύση της Ολυμπιακής φλόγας θα προσφέρει μια πολύ ισχυρή έμπνευση, ένα λαμπρό φως καθώς ο κόσμος περνάει από αυτές τις δύσκολες στιγμές".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ