Κόσμος

Βέλγιο: Μάσκες για τον κορονοϊό καταστράφηκαν λόγω των μεταναστών

Δεκάδες εκατομμύρια μάσκες προσώπου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19) καταστράφηκαν στο Βέλγιο από το 2015. Ο λόγος; Χρειαζόταν περισσότερος χώρος για τους μετανάστες.

Η Maggie De Block, η οποία είναι ταυτόχρονα Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, καθώς και για το Άσυλο και την Μετανάστευση, έχει αναγνωρίσει ότι οι μάσκες προσώπου πράγματι καταστράφηκαν, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό συνέβη επειδή είχε περάσει ήδη η ημερομηνία λήξης τους και δεν ήταν πλέον σε χρήσιμη κατάσταση.

Ωστόσο, ο Marc Caekebeke, επικεφαλής της ομάδας που ήταν υπεύθυνος για το απόθεμα, δήλωσε ότι αυτό είναι εν μέρει αληθές, σύμφωνα με το SCEPTR. Ο κυριότερος λόγος που καταστράφηκαν ήταν για να διατεθούν περισσότερες διευκολύνσεις για τους εισερχόμενους μετανάστες.

"Αυτό δεν είναι σωστό", δήλωσε ο Caekebeke σε απάντηση του ισχυρισμού της De Block, σύμφωνα με την DeMorgen. "Οι αποθήκες ήταν κλειστές. Τα κουτιά δεν επηρεάστηκαν. Το απόθεμα ήταν σε άριστη κατάσταση. "

Ο ειδικός ιολόγος Marc Van Ranst αναγνώρισε ότι η ημερομηνία λήξης στις μάσκες είχε περάσει, αλλά εξήγησε ότι η ημερομηνία «ισχύει κυρίως για την ταινία από καουτσούκ. Δεν θα μπορούσαμε πλέον να τις χρησιμοποιήσουμε στα νοσοκομεία, αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμες για την αστυνομία, μεταξύ άλλων"

63 εκατομμύρια μάσκες καταστράφηκαν από τις βελγικές αρχές μεταξύ 2015 και 2018.

Αυτό που είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ο λόγος για τον οποίο οι μάσκες καταστράφηκαν. Ο Caekebeke ισχυρίζεται ότι αυτό συνέβη επειδή χρειαζόταν το κράτος τις αποθήκες όπου αποθηκεύονταν οι μάσκες για να στεγάσουν τους μετανάστες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του SCEPTR, εξήγησε:

“Είναι αλήθεια ότι είχε περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Πιστεύω ότι οι πρώτες μάσκες που καταστράφηκαν το 2015 είχαν ημερομηνία λήξης το 2010. Τα τελευταία κομμάτια που καταστράφηκαν το 2018 είχαν λήξει το 2015. Νομίζω όμως ότι ο κύριος λόγος ήταν η έλλειψη χώρου. Το 2015, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα κτίρια για να υποδεχθεί πρόσφυγες. Χρειάστηκε περισσότερος χώρος. Σίγουρα δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω ως πέτρα για να την πετάξω στον οργανισμό βοήθειας ή σε οποιονδήποτε άλλο”.

Ο Caekebeke υπενθυμίζει ότι ένας υψηλόβαθμος ιατρός σχολίασε: "Γιατί δεν δίνουμε αυτές τις μάσκες στην Αφρική; Μπορούν πάντα να χρησιμοποιούν κάτι τέτοιο. "

Κι όλα αυτά ενώ το Βέλγιο έχει ιδιαίτερα σοβαρή έλλειψη σε μάσκες. Η De Block είχε παραγγείλει μάσκες για τα μεταναστευτικά κέντρα τον Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα είπε στο κοινό ότι δεν ήταν απαραίτητες. Η ίδια έδωσε εντολή έκτακτης ανάγκης για μάσκες από την Τουρκία τον περασμένο μήνα, η οποία πληρώθηκε αλλά στη συνέχεια δεν παραδόθηκε ποτέ!!!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ