πετρέλαιο
Κόσμος

ΟΠΕΚ - Αναβάλλεται η συνάντηση εν μέσω διαμάχης Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας

Μέχρι τις 9 Απριλίου 2020, θα υπάρξουν συζητήσει μεταξύ όλων των πλευρών πριν διεξαχθεί η συνάντηση, επισημαίνεται.
Η καθυστέρηση έρχεται εν μέσω πίεσης του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για επείγουσα σταθεροποίηση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Οι τιμές πετρελαίου έφθασαν σε χαμηλό 18 ετών την 30η Μαρτίου 2020 (γύρω από τα 20 δολάρια), λόγω της κάμψης της ζήτησης που προκάλεσε από την έκρηξη του κορωνοϊού και την αποτυχία του ΟΠΕΚ να επεκτείνει μια συμφωνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2020.


Ο ΟΠΕΚ+ επεξεργάζεται πλέον μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου που ισοδυναμεί με περίπου 10% της παγκόσμιας προσφοράς ή 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη δεσμευτεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έριξε την ευθύνη για την πτώση των τιμών στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας την οργισμένη σθεναρή απάντηση του Ριάντ.


"Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας ήταν ο πρώτος που δήλωσε στα ΜΜΕ ότι όλες οι συμμετέχουσες χώρες απαλλάσσονται από τις δεσμεύσεις τους από την 1η Απριλίου, οδηγώντας στην απόφαση που έχουν πάρει οι χώρες για να αυξήσουν την παραγωγή τους", δήλωσε σχετικά ο Abdulaziz bin Salman.
Ο Vladimir Putin, μιλώντας την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής μεγάλων ρωσικών παραγωγών πετρελαίου, δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για την πτώση των τιμών ήταν ο αντίκτυπος του κορωναϊού στη ζήτηση.


"Ο δεύτερος λόγος για την κατάρρευση των τιμών είναι η απόσυρση της Σαουδικής Αραβίας από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, η αύξηση της παραγωγής τους", είπε χαρακτηριστικά.
Οι πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν στο Reuters ότι η συνάντηση έκτακτης ανάγκης που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα θα μπορούσε τώρα να αναβληθεί μέχρι τις 9 Απριλίου για να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.
Οι ίδιες πηγές αργότερα υποβάθμισαν τη διαμάχη Σαουδικής-Ρωσίας, λέγοντας ότι η ατμόσφαιρα ήταν ακόμα θετική, αν και δεν υπήρξε σχέδιο συμφωνίας.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ