Κόσμος

Για τους μετανάστες δεν υπάρχει ούτε πανδημία ούτε καραντίνα

Ποια πανδημία; Ποιος κορονοϊός...

Το σκάφος διάσωσης Ailan Kurdi επιστρέφει στη Μεσόγειο μετά από διήμερη διακοπή παρά την πανδημία, σύμφωνα με τη γερμανική οργάνωση που τo εκμεταλλεύεται. Το πλοίο έχει ήδη εγκαταλείψει το λιμάνι της Ισπανίας όπου είχε κάνει επισκευές και αναμένεται να φτάσει στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε η ΜΚΟ Sea Eye.

Με επικεφαλής τον Γερμανό καπετάνιο Baerbel Beuse, το σκάφος θα είναι το μοναδικό σκάφος διάσωσης που δρα στην περιοχή, δήλωσε η ΜΚΟ.

Λόγω της εξάπλωσης του COVID-19, η Sea Eye λαμβάνει πρόσθετες προφυλάξεις ασφαλείας και έχει δημιουργήσει ένα "σχέδιο διαχείρισης της επιδημίας", σύμφωνα με τον διευθυντή αποστολής Jan Ribbeck. "Έχουμε αρκετό προσωπικό με εξοπλισμό προστασίας για το πλήρωμά μας", είπε.

Το κλείσιμο των συνόρων εμπόδισε επίσης άλλες ΜΚΟ να κινητοποιήσουν προσωπικό από όλη την Ευρώπη για αποστολές διάσωσης, δήλωσε η Sea Eye. "Είναι θαύμα το γεγονός ότι ήμασταν σε θέση να συγκεντρώσουμε ένα πλήρωμα, να το εκπαιδεύσουμε και να προετοιμαστούν για τις ειδικές συνθήκες", δήλωσε ο Gordon Isler, πρόεδρος της Sea Eye.

Η Σουηδία επιτρέπει τη διαμαρτυρία των μεταναστών

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Μεσόγειο η σουηδική κυβέρνηση, το απόγευμα της Τρίτης, επέτρεψε σε μια μεγάλη ομάδα φιλοπαλαιστινίων ακτιβιστών να διαμαρτυρηθούν έξω από το γραφείο μετανάστευσης χωρίς άδεια, παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων 50 ατόμων και άνω.

Περίπου 70 ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της επιτροπής μετανάστευσης στο Γκέτεμποργκ για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι μετανάστες έχουν στερηθεί άδειες διαμονής, σύμφωνα με σουηδή εφημερίδα Expressen. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται από τις 8 Ιανουαρίου.«Κάθονται εκεί περισσότερο ή λιγότερο κάθε μέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Peter Adlersson.

Οι διαμαρτυρίες επιτρέπεται να πραγματοποιούνται παρά το γεγονός ότι η ομάδα των μεταναστών ακτιβιστών απέτυχε να λάβει άδεια και παραβίασε την απαγόρευση της χώρας στις συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. "Αυτή τη στιγμή θα τους αφήσουμε. Θα το διαλύσουμε αν αισθανόμαστε ότι είναι απαραίτητο, οι αξιολογήσεις συνεχίζονται. Για αυτή τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, είναι πολύ ήσυχη επειδή κάθονται και μάλιστα σιωπηροί. Φαίνονται δυσαρεστημένοι με το Σουηδικό Συμβούλιο Μετανάστευσης ", δήλωσε ο Johan Ljung, αστυνομικός που ήταν παρών κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Η αριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας επικρίθηκε ευρέως για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την πανδημία. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, η Σουηδία δεν έχει κλείσει τα σύνορά της και δεν έχει καταστήσει υποχρεωτική την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ