Κόσμος

Νορβηγικό χριστιανικό πανεπιστήμιο διαφημίζει γυναίκες με hijabs

Το VID University of Science στη Νορβηγία έχει προβάλει μια διαφήμιση σε βίντεο για την πορεία στην «οικογενειακή θεραπεία», η οποία δείχνει μια χαμογελαστή τετραμελή οικογένεια, όπου τόσο η μητέρα όσο και η πολύ μικρή κόρη φοράνε hijabs.

Το θέμα που προωθείται είναι η "εξειδίκευση στη θεραπεία ζευγαριών και οικογενειών, η παροχή συμβουλών, η διαχείριση κρίσεων, η σχέση και η δικτύωση". Το σχολείο που έστησε τη διαφήμιση δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση το 2016 μεταξύ του Diakonhjemmet Högskole, του Haraldsplats Diakonal College, του Betanien University College και του College College του VID Scientific College.

Το σχολείο έχει τις ρίζες του στον Χριστιανισμό και δηλώνει ότι είναι ένα «ιδιωτικό, αναγνωρισμένο κολέγιο επιστήμης με βάση την αξία και την εκκλησιαστική θεμελίωση».

Η επικρίτρια του Ισλάμ Νορβηγή δημοσιογράφος Hege Storhaug γράφει για τη διαφήμιση στο δικτυακό τόπο rights.no και αναρωτιέται πώς οι χριστιανικές αξίες μπορούν να είναι συμβατές τόσο με τις διακρίσεις λόγω φύλου των κοριτσιών όσο και με το πολιτικό Ισλάμ. "Το κολέγιο, με συνολικό προσωπικό 470 άτομα και 4800 φοιτητές στο Όσλο, το Μπέργκεν, το Στάβανγκερ, το Sandnes και το Tromsø, δεν γνωρίζει ότι το hijab είναι το πρώτο σύμβολο του πολιτικού Ισλάμ και ότι το Ισλάμ δεν φροντίζει καθόλου τους Χριστιανούς; Αντίθετα, το Ισλάμ αγωνίζεται ενάντια στον Χριστιανισμό από την αρχή. "

Η Storhaug υποστηρίζει επίσης ότι η τοποθέτηση των hijabs σε μικρά κορίτσια σημαίνει ότι δεν συμβαδίζει με τις ελευθερίες και τη κοσμική δημοκρατία, που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει η Νορβηγία. "Είναι επίσης προφανές να ερμηνεύσουμε τη σημαντική επικράτηση του παιδικού hijab στη Νορβηγία και τη Δυτική Ευρώπη ως προπαγάνδα για το Ισλάμ: Όσο περισσότερο κάποιος μπαίνει στο hijab, τόσο ισχυρότερη είναι η δύναμη του Ισλάμ που εκδηλώνεται στην κοινωνία μας. Και αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά, τα οποία μπορείτε να παρατηρήσετε αν περπατάτε στους νορβηγικούς δρόμους”, λέει η Hege.

Η Storhaug, πρώην φεμινίστρια της δεκαετίας του '90, που απομακρύνθηκε γιατί οι συμμετέχοντες διαφωνούν έντονα με οποιαδήποτε κριτική για το Ισλάμ, έχει αντιδράσει πολλές φοράς από τη συνεχή προβολή του hijab από τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ως κάτι φυσιολογικό και όμορφο. Για παράδειγμα, η νορβηγική δημόσια υπηρεσία NRK που χρηματοδοτείται από φόρους των ΝΟρβηγών έχει ξεκινήσει τώρα μια σειρά σχετικά με μια νεαρή, από την Σομαλία που έχει ένα όνειρο να είναι στο εξώφυλλο του Vogue με hijab.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ