Κόσμος

Εκεί φτάσαμε! Το Αφγανιστάν δεν δέχεται απελαθέντες Αφγανούς μετανάστες από την Ευρώπη λόγω κορωνοϊού

Υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μέτρο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού (COVID-19), το Αφγανιστάν έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί πλέον Αφγανούς που απελαύνονται από τη Σουηδία. Ζητά από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν επίσης τις απελάσεις.

Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι οι απελάσεις των Αφγανών θα πρέπει να σταματήσουν λόγω της απόφασης της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Ανακοίνωσαν επίσης ότι οι απελάσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων διεθνών πτήσεων μειώνεται ραγδαία ως αποτέλεσμα των μέτρων απομόνωσης. Οι διαπραγματεύσεις με τους Αφγανούς συνεχίζονται σχετικά με το πότε μπορούν να επαναληφθούν οι απελάσεις. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, η Σουηδία μπορεί να αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των κρατουμένων Αφγανών μεταναστών.

"Η απόφαση του Αφγανιστάν σημαίνει ότι η σουηδική αστυνομία θα πρέπει να επανεξετάσει εάν εξακολουθεί να υπάρχει νομοθετική υποστήριξη για να κρατήσει τους μετανάστες υπό κράτηση", δήλωσε η δήλωση της σουηδικής αστυνομίας. "Εάν δεν υπάρχει πλέον καμία νομοθετική αιτιολόγηση, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων που βρίσκονται τώρα υπό κράτηση".

Η Δανία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη σταματήσει τις πτήσεις προς το Αφγανιστάν κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης. Η Καμπούλ ισχυρίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 Αφγανοί που επιστρέφουν καθημερινά από το Ιράν, όπου η έκρηξη του κοροναϊού ήταν μεγάλη και ότι συνεπώς δεν διαθέτουν πλέον τους πόρους για να δεχτούν τους πολίτες που επιστρέφουν και από την Ευρώπη. Ζητούν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τις απελάσεις.

Η Γερμανία δεν έχει κάνει ακόμη μια τέτοια ανακοίνωση, αλλά μπορεί επίσης να σταματήσει τις πτήσεις της, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Welle. Η Γερμανία σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 24.300 Αφγανούς πολίτες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Μόνο το 40% περίπου των αιτήσεων από πρόσφυγες του Αφγανιστάν εγκρίνονται από τις γερμανικές αρχές. Η Βαυαρία έχει την υψηλότερη συχνότητα εκτόπισης Αφγανών αιτούντων άσυλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ