Γκούι Μίνχαϊ
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κινεζικό δικαστήριο καταδικάζει Σουηδό πολίτη για κατασκοπεία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έγιναν πλήρως σεβαστά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζάο Λιζιάν όταν ρωτήθηκε αν Σουηδοί διπλωμάτες έχουν επαφή με τον Γκούι, απάντησε ότι οι προξενικές επισκέψεις έχουν εν γένει ανασταλεί λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και θα επαναληφθούν όταν λυθεί το πρόβλημα.

Το κινεζικό υπουργείο επισήμανε εξάλλου ότι οι διμερείς σχέσεις με τη Σουηδία έχουν επηρεαστεί από την υπόθεση του Γκούι.

Από την πλευρά της η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Γκούι.

«Πάντα ήμασταν ξεκάθαροι στο αίτημά μας ότι ο Γκούι Μίνχαϊ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ώστε να μπορέσει να επανενωθεί με την κόρη του, την οικογένειά του και το αίτημα αυτό παραμένει. Φυσικά ζητάμε άμεση πρόσβαση στον Σουηδό πολίτη μας ώστε να του προσφέρουμε την προξενική υποστήριξη που δικαιούται» τόνισε η Λίντε σε συνέντευξή της στο σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Γκούι εργαζόταν για τον εκδοτικό οίκο Mighty Current στο Χονγκ Κονγκ. Εκμεταλλευόμενος τις ελευθερίες τις οποίες χαίρει η ημι-αυτόνομη κινεζική περιοχή ο εκδοτικός οίκος εξέδιδε βιβλία με πικάντικες ιστορίες για την προσωπική ζωή Κινέζων αξιωματούχων, τα οποία ήταν απαγορευμένα στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο Γκούι και τέσσερις άλλοι συνάδελφοί του εξαφανίστηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2015. Όλοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός από εκείνον αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters και το AFP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Kατάρρευση Ερντογάν: Δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους ισλαμιστές της Συρίας - Τον προειδοποιούν με προσάρτηση της Αλεξανδρέττας

Όμηρος στα ίδια τα “βρώμικα” σχέδια του φαίνεται ότι είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τους τζιχαντιστές στην Βόρεια...