Κόσμος

ΟΧΙ στην δίωξη Σαλβίνι για το μεταναστευτικό λένε οι Ιταλοί

Μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Ιταλοί πιστεύουν ότι οι Ιταλοί νομοθέτες έσφαλαν να καταργήσουν την ασυλία του Matteo Salvini, προετοιμάζοντας μια πιθανή δίκη εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων EMG, αποκάλυψε ότι λιγότερο από το 41% ​​των ερωτηθέντων υποστήριξαν την απόφαση του κοινοβουλίου να άρει την ασυλία του Σαλβίνι, ενώ το 16% των ερωτηθέντων επέλεξε να μην απαντήσει, αναφέρει η ημερήσια εφημερίδα Il Giornale.

Λιγότερο από το 20% των υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ήταν αντίθετοι με την κίνηση, ενώ πάνω από το ένα τέταρτο όσων υποστήριξαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.

Από τους ερωτηθέντες το 40% δήλωσε ότι ήταν λάθος για τους νομοθέτες να ωθήσουν τον Σαλβίνι να δικαστεί για την άρνησή του προς την περίπτωση εκατοντάδων εισβολέων μεταναστών που ήθελαν να αποβιβαστούν σε ιταλικό λιμένα το 2019.

Η επικείμενη δίκη αφορά ένα συμβάν που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι αρνήθηκε να επιτρέψει στους μετανάστες να απιβιβαστούν στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

Ο Carmelo Zuccaro, ένας εισαγγελέας από την Catania, υποστηρίζει ότι ο Σαλβίνι πρέπει να δικαστεί για "απαγωγή" και άλλες κατηγορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Σαλβίνι να καταδικαστεί με μαζικά πρόστιμα και μέχρι και φυλάκιση για 15 χρόνια, εάν καταδικαστεί.

Ανεξάρτητα από τις πιθανές συνέπειες, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ο πιο αξιόπιστος πολιτικός στην Ιταλία λέει ότι προσβλέπει στη δίκη και δεν φοβάται μια ποινή φυλάκισης.

Όσον αφορά τη δίκη, ο Σαλβίνι πήρε θέση στο Twitter, γράφοντας: "Αν θα γίνει δίκη, θα εξηγήσω στους δικαστές ότι είχα καθήκον να υπερασπιστώ τους Ιταλούς πολίτες και θα περπατήσω άνετα στην αίθουσα συνεδριάσεων που αντιπροσωπεύει εκατομμύρια Ιταλών - γιατί ό, τι έκανα ήταν αυτό που ήθελαν: να ελέγξουμε όσους έρχονται στην Ιταλία και όσους φεύγουν, όπως θα έκανα στο σπίτι μου. Όταν δεν κάνετε τίποτα λάθος, τότε δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να φοβάστε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ