τουρκική προεδρική βιβλιοθήκη
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική προεδρική βιβλιοθήκη: Το νέο μεγαλεπήβολο κτίριο του Ερντογάν

«Η βιβλιοθήκη μας έχει τέσσερα εκατομμύρια βιβλία διαφόρων θεματικών σε 134 γλώσσες, τα οποία έχουν μεταφερθεί από το εξωτερικό ή άλλες περιοχές της Τουρκίας», ανέφερε ο Ερντογάν. Η νέα βιβλιοθήκη, χτισμένη μέσα στο προεδρικό συγκρότημα, περιέχει 120 εκατ. άρθρα και δημοσιεύματα καθώς και μισό εκατομμύριο ηλεκτρονικά βιβλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα εγκαίνια παρέστη το προεδρικό ζεύγος του Ουζμπεκιστάν, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας τόσο από άποψη συλλογής βιβλίων όσο και μεγέθους. Ήταν ένα από τα πολλά φιλόδοξα έργα του Ερντογάν, στην υλοποίηση του οποίου εκλήθησαν επιλεκτικά να πάρουν μέρος διανοούμενοι, βιβλιοθηκάριοι, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις.

Διακοσμημένο με παραδοσιακά στοιχεία Σελτζούκων αλλά και μοντέρνες λεπτομέρειες, το κτίριο έχει οικοδομηθεί σε έκταση 125.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι χωρητικότητας 5.000 ατόμων. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μια ειδική αίθουσα, με την ονομασία Cihannuma (παγκόσμιος άτλας), που στηρίζεται σε 16 κολόνες, αντιπροσωπευτικές των τουρκικών κρατών στην ιστορία (world atlas). Η αίθουσα είναι έτοιμη για να δεχθεί επισκέπτες και περιλαμβάνει 200.000 βιβλία σε έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων. Επιπλέον, αποσπάσματα από το Κοράνι για τη σημασία της γραφής και της ανάγνωσης φιγουράρουν στον θόλο. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, πολλά βιβλία μεταφέρθηκαν από κάθε χώρα στην οποία η Αγκυρα διαθέτει διπλωματική αποστολή. Τα συγκεκριμένα βιβλία είναι διαθέσιμα στην «παγκόσμια βιβλιοθήκη» που βρίσκεται μέσα στην αίθουσα Cihannuma Hall.

κεντρική εικόνα:

Η ιστορική μπάντα του τουρκικού στρατού παίζει μουσική στη διάρκεια τελετής για τα εγκαίνια της Εθνικής Βιβλιοθήκης μέσα στο προεδρικό παλάτι, που φιγουράρει στο φόντο, στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε χθες ένα ακόμη φιλόδοξο όσο και ογκώδες έργο υποδομής, διανθισμένο με τον εθνικιστικό μεγαλοϊδεατισμό του. Το κτίριο έχει οικοδομηθεί σε έκταση 125.000 τετραγωνικών μέτρων και έχει χωρητικότητα 5.000 ατόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ