Κόσμος

Η Google δίνει χρηματοδότηση σε τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης

Ο γίγαντας της αναζήτησης στο Διαδίκτυο, Google Inc. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα χορηγήσει χρηματοδότηση στην τουρκική οργάνωση των μέσων ενημέρωσης Demirören Media, προκαλώντας την έντονη αντίδραση μιας επιτροπής ακτιβιστών και πολλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που επέκριναν την όλη κίνηση, ως “νομιμοποίηση” της φιλοκυβερνητικής ομάδας μέσων ενημέρωσης του Ερντογάν , η οποία κατηγορείται για ανήθικες πρακτικές.

Η Πρωτοβουλία του γίγαντα του διαδικτύου Google (GNI), αφορά χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,93 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη βελτίωση της ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Σύμφωνα με ιστοσελίδες το πρόγραμμα υποστηρίζει έργα που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για ψηφιακές ειδήσεις, αναπτύσσοντας νέα μοντέλα εργασίας σε αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες, αναφέρει γνωστή ιστοσελίδα.

Ο Όμιλος Demirören, γνωστός για τις στενές σχέσεις του με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αγόρασε την εφημερίδα Hürriyet και άλλα μέσα ενημέρωσης όπως το CNN Türk και την εφημερίδα Milliyet, τα οποία ανήκαν στον γνωστό όμιλο Aydın Doğan το 2017.

Η κίνηση θεωρήθηκε ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μποϊκοτάρει το CNN Türk, κατηγορώντας το για λογοκρισία και ότι  μεταδίδει ψευδή νέα για το κόμμα.

Μετά την απόκτηση της εφημερίδας Hürriyet, 400 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοσιογράφων υψηλού επιπέδου, απολύθηκαν μαζικά από την εργασία τους χωρίς αποζημίωση για διάστημα δύο ετών.

Υπάρχουν επίσης κριτικές ότι οι εταιρείες Demirören Media, και ιδιαίτερα οι εφημερίδες Hürriyet και Milliyet, δεν είναι δημοσιογραφικές, αλλά μάλλον χειραγωγούν τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και δημιουργούν έσοδα από την ψηφιακή κυκλοφορία και τη διαφήμιση.

Το έργο που χρηματοδοτεί η Google, επιδιώκει να ανιχνεύσει τα θέματα που μπορεί να ενδιαφέρεται ένας αναγνώστης ώστε να δημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο ειδήσεις σχετικά με το ίδιο άτομο, ή εταιρεία,που τα διαβάζουν.

Η διατήρηση του αναγνώστη στον ιστότοπο θα αυξήσει τα έσοδα από διαφημίσεις ενώ η κατηγοριοποίηση των δεδομένων του κειμένου θα διευκολύνει την έρευση πληροφοριών τόσο για εσωτερικές χρήσεις όσο και για λόγους βελτιστοποίησης των μηχανών αναζήτησης.

Μια τέτοια υπηρεσία θα μπορούσε επίσης να πωληθεί ως υπηρεσία σε άλλες εταιρείες που θέλουν να κατηγοριοποιήσουν τα δεδομένα των κειμένων τους. Η κίνηση αυτή της Google προκάλεσε σφοδρή κριτική στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Kατάρρευση Ερντογάν: Δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους ισλαμιστές της Συρίας - Τον προειδοποιούν με προσάρτηση της Αλεξανδρέττας

Όμηρος στα ίδια τα “βρώμικα” σχέδια του φαίνεται ότι είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τους τζιχαντιστές στην Βόρεια...