Ερντογάν
Κόσμος

Ερντογάν: Αποδείξεις για τη σχέση του με τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα»

Η κυβέρνηση Ερντογάν απογοητεύτηκε με την Μουσουλμανική Αδελφότητα όταν οι διαδηλώσεις που διοργάνωνε στην Αίγυπτο μετά την εκδίωξη του Μοχάμεντ Μόρσι άρχισαν να χάνουν την δυναμικότητά τους, αποκαλύπτουν μυστικά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όπως προκύπτει από την μυστική παρακολούθηση και καταγραφή συνομιλιών του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με τον φιλοκυβερνητικό επιχειρηματία Αμπντουλάχ Τιβνίκλι, ο Καλίν «θρηνούσε» για το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις της Αδελφότητας γίνονταν όλο και πιο υποτονικές. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt στην ιστοσελίδα nordicmonitor, τότε ο Καλίν ήταν αναπληρωτής γραμματέας στο πρωθυπουργικό γραφείο και επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τώρα ο Καλίν είναι εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας και ειδικός σύμβουλος.

«Οι τελευταίες διαδηλώσεις της Αδελφότητας έχουν χάσει την ορμή τους», έλεγε ο Καλίν στον Τιβνίκλι, που ρωτούσε πως διαμορφωνόταν η κατάσταση στην Αίγυπτο. «Για πόσο διάστημα θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα», πρόσθετε ο Καλίν. Ο Τιβνίκλι, επί μακρό χρονικό διάστημα σύμμαχος του Ερντογάν που διατηρούσε επιχείρηση μέχρι τον θάνατό του το 2018, εμφανιζόταν ανήσυχος ότι η Χαμάς θα ήταν το επόμενο «θύμα» μετά την Αδελφότητα στην Αίγυπτο. «Σίγουρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποδυναμώνουν τώρα την Χαμάς», απαντούσε ο Καλίν.

 

Στην τηλεφωνική συνομιλία ο Καλίν προέβλεπε ακόμη πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν κάποιες φατρίες της Χαμάς προσέφευγαν στα όπλα και διαβεβαίωνε τον Τιβνίκλι πως η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το αδιέξοδο (ανάμεσα στον στρατό και την Αδελφότητα) στην Αίγυπτο.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία είχε χάσει την επιρροή της στην Αίγυπτο, ο σύμβουλος του Ερντογάν απαντούσε πως η Τουρκία εξακολουθούσε να διατηρεί ένα πλεονέκτημα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία αρνείτο να συνεργαστεί με τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

Ο Τιβνίκλι πρότεινε πως οι τουρκικές προσπάθειες θα έπρεπε να «μεταμφιεστούν» ως κίνηση για την προάσπιση της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, παρά ως ανοικτή στήριξη στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο Καλίν του απάντησε πως διακυβεύονται περισσότερα πράγματα στην Αίγυπτο, για τα οποία δεν ήθελε να μιλήσει στο τηλέφωνο.

Τόσο ο Τιβνίκλι, όσο και ο Καλίν ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο, το οποίο είχε εμπλακεί σε απάτη, πλαστογραφία και κατάχρηση εξουσίας για την σύναψη κυβερνητικών συμβολαίων και πωλήσεις δημόσιας ιδιοκτησίας. Ο Καλίν λειτουργούσε παρασκηνικά προς όφελος του επιχειρηματία στην Άγκυρα επιλύοντας προβλήματα για ενεργειακά deals. Σε αντάλλαγμα ο Τιβνίκλι κάλυπτε τα έξοδα για τις σπουδές της κόρης του Καλίν. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά ο Ερντογάν παρενέβη ώστε να μην φτάσει στα δικαστήρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ