Κόσμος

Σφυροκόπημα για το προσφυγικό από Αλ Τζαζίρα, Γκάρντιαν και άλλα ΜΜΕ - (Βίντεο)

Γενεές δεκατέσσερις μας περνούν τα ξένα ΜΜΕ για το προσφυγικό...

Από την μια σε βίντεο στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera για τον θαλάσσιο φράχτη και την κατάσταση και τις κινητοποιήσεις στα ελληνικά νησιά, τόσο από μετανάστες όσο και από Έλληνες ντόπιους, εμφανίζεται μια εικόνα μιας χώρας προβληματικής και μιας κυβέρνησης ανίκανης να διαχειριστεί την κατάσταση.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1229072443421188103

Από την άλλη πλευρά ευρωπαϊκά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “την αδύναμη κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας” που σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερες εγκαταστάσεις υποδοχής μετά την ταραχή των μεταναστών

Σε πολλά άρθρα γνώμης και ρεπορτάζ υπερτονίζεται πως “η ελληνική κυβέρνηση αναστέλλει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την κατασκευή στρατοπέδων κράτησης μεταναστών στα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές που αντιτίθενται έντονα στην κίνηση”.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην δήλωση Μηταράκη, αφού ο υπουργός μετανάστευσης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σχέδιο που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα έχει τεθεί σε αναμονή μέχρι να συζητηθούν οι απαιτήσεις των αρχών των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω.

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να αντικαταστήσει τους υπάρχοντες υπερπλήρεις καταυλισμούς με κλειστές εγκαταστάσεις και έχει ήδη εκδώσει παραγγελίες οικισμών. Ωστόσο, συνεχίζουν τα ίδια ΜΜΕ, οι νησιώτες διεξήγαγαν διαμαρτυρίες κατά της προτεινόμενης κατασκευής - δημιουργώντας οδοφράγματα στη Λέσβο - εν μέσω φόβων ότι οι νέες τοποθεσίες θα επιβάρυναν τις μικρές τους κοινότητες.

 

Guardian: «Το σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού της Ελλάδας είναι απάνθρωπο και καταδικασμένο»

 

Από την πλευρά του ο Guardian σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Αποστόλης Φωτιάδης χαρακτηρίζει «απάνθρωπο» το σχέδιο της κυβέρνησης που είναι «καταδικασμένο να αποτύχει», ενώ κρούει τον κώδωνα και στην ΕΕ.

Ο αρθρογράφος σημειώνει μεταξύ άλλων πως :

Υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν στην εξουσία μεταξύ 2015 και 2019, οι συνθήκες στα νησιά ήταν επισφαλείς. Η κυβέρνηση απέτυχε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα υποδοχής και ασύλου και υιοθέτησε μια ad hoc προσέγγιση σε αυτή την πρόκληση: δημιούργησε νέους χώρους στην ηπειρωτική χώρα για να μειώσει την πίεση στα νησιά. Ωστόσο, από τότε που το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με μια τιμωρητική, σκληρή δεξιά πολιτική ασύλου επικεντρωμένη στην αποτροπή των ανθρώπων να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου.

Εν τω μεταξύ, μέλη της δεξιάς πλευράς της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να κυριαρχήσουν στη συζήτηση και να πιέσουν για μια ριζική και ταχεία εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Πιστεύουν ότι αυτό θα αποτρέψει περισσότερους ανθρώπους από τη διέλευση του Αιγαίου και θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας όταν θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα σχετικά με το νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Αυτή η όλη στρατηγική θα προκαλέσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος με ελάχιστες πιθανότητες να παράγει αποτελέσματα. Η αντίσταση από τις τοπικές κοινότητες θα επιβραδύνει την εφαρμογή του σχεδίου. Και μόλις η Τουρκία αρχίσει να μεταφέρει τους πρόσφυγες πίσω στις λεγόμενες "ασφαλείς ζώνες" στη βόρεια Συρία, οι παράγοντες ώθησης στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα είναι πολύ πιο δυνατοί. Οι άνθρωποι θα επιλέξουν να έρχονται στην Ελλάδα από το να επιστρέψουν στο Idlib, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι.

Η Ελλάδα παραμένει όλο και περισσότερο μόνη της για να χειριστεί τα πρακτικά ζητήματα και είναι δύσκολο να δει κανείς ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ παράγουν οτιδήποτε κοντά σε ένα δίκαιο σύστημα που θα το αλλάξει. Πάνω απ 'όλα, τα πρακτικά εμπόδια στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ασύλου που βασίζεται σε μέτρα επιβολής κυρώσεων και κράτησης είναι τεράστια. Η αποδοχή από τους ντόπιους και τους αιτούντες άσυλο θα απαιτούσε μεγάλο καταναγκασμό. Πράγματι, οι δικηγόροι στα νησιά ήδη αναφέρουν πολλές παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου για το άσυλο.

Αντί να ενθαρρύνουν σιωπηρά την ελληνική κυβέρνηση να αντιγράψει και να επικολλήσει το ελλιπές εγχειρίδιο μετανάστευσης του Βίκτορ Ορμπάν παραλείποντας να παράσχει στην Ελλάδα τη στήριξη που χρειάζεται, οι υπάλληλοι της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συστήματος υποδοχής και προστασίας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και την αποστολή ιατρών, κοινωνικων λειτουργών και διερμηνέων εκεί. Σήμερα, η Frontex, αναμένεται όλο και περισσότερο να αναλάβει τον έλεγχο αυτών των εξωτερικών συνόρων. Ωστόσο, οι ευθύνες της πραγματικής υποδοχής και προστασίας των μεταναστών αφήνονται στην Ελλάδα, ένα μικρό κράτος μέλος. Αυτή είναι μια παράλογη κατάσταση.

Και το άρθρο καταλήγει:

Η λύση για την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι για την ΕΕ να κρατήσει σε χρηματοδότηση ένα αναποτελεσματικό, απάνθρωπο σύστημα, στο οποίο η Ελλάδα δεσμεύεται να αποτρέψει οποιαδήποτε άλλη στρατηγική

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...
Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ