Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Τι έδειξε ο πρώτος έλεγχος για ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Μία απλή περίπτωση γρίπης αποδείχθηκε πως ήταν το πρώτο «ύποπτο» κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο σχετικός έλεγχος διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Παστέρ σε οικογένεια τουριστών από την Κίνα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ειδικότερα, εξετάστηκε το κοριτσάκι της οικογένειας, το οποίο παρουσίασε υψηλό πυρετό ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο «Παίδων» και τέθηκε σε καραντίνα, ωστόσο έλαβε εξιτήριο μόλις επιβεβαιώθηκε πως τελικά επρόκειτο για απλή γρίπη.
 
Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ διαθέτει τη δυνατότητα ειδικού ελέγχου του νέου στελέχους κορονοϊού (2109 - nCoV) με τις εξειδικευμένες εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας .

Όπως ανακοίνωσε, προς το παρόν, η εξέταση διατίθεται κατόπιν συνεννόησης του ενδιαφερόμενου φορέα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος οι εξετάσεις θα μπορούν να διατίθεται και σε ιδιώτες.

Άσκηση ετοιμότητας στο Αττικόν
Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ, για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος του κορονοϊού 2019-nCoV. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι η σειρά κρουσμάτων πνευμονίας που εμφανίστηκαν στην πόλη Γουχάν, αποδίδονται σε ένα νέο στέλεχος κορονοϊού (2019-nCoV).

Οι κορονοϊοί, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονοϊούς.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ