Βασιλιάς Μαρόκου
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κλοπή στο παλάτι του Μαρόκου - Πήραν ρολόγια και κοσμήματα εκατομμυρίων

Τουλάχιστον 25 άτομα δικάζονται ως εμπλεκόμενη στην κλοπή που έγινε στο παλάτι του βασιλιά του Μαρόκου, που βρίσκεται στο Μαρακές. Η κλοπή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ είναι άγνωστο το πότε διαπράχθηκε ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι κατηγορούμενοι ήταν μέλη συμμορίας.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται και μία πρώην εργαζόμενη του παλατιού, ένας αξιωματικός, καθώς πολλοί κοσμηματοπώλες. Η λεία τους ήταν κοσμήματα και ρολόγια τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας.

Ο Μοχάμεντ είναι ο 5ος πλουσιότερος στην Αφρική

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ' έχει μια μεγάλη συλλογή ρολογιών, από τα οποία το πιο «διάσημο» είναι ένα μοναδικό ελβετικό Patek Philippe, με 893 διαμάντια, η αξία του οποίου εκτιμά στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Το 2018, μια φωτογραφία του βασιλιά που το φορούσε είχε προκαλέσει οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια χώρα που μαστίζεται από οικονομικές ανισότητες.

Είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνδρας της Αφρικής και διαθέτει 12 παλάτια, ένα κάστρο στη Γαλλία, 600 αυτοκίνητα και 2 ιδιωτικά αεροπλάνα, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο Μοχάμεντ ΣΤ', ένας από τους τελευταίους απόλυτους μονάρχες στον κόσμο, πέρυσι συμπλήρωσε 20 χρόνια βασιλείας, που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα σε μια ασταθή περιοχή.  

Παρόλα αυτά, ενισχύεται η δυσαρέσκεια για την οικονομική στασιμότητα και τον αντίκτυπό της στους νέους, προκαλώντας επικρίσεις για τον άνδρα που κάθισε στον θρόνο με τις προσδοκίες ότι θα γίνει «βασιλιάς των φτωχών».

Μοχάμεντ ΣΤ

Ο Μοχάμεντ ΣΤ' με τον πάπα Φραγκίσκο  

Οι επικρίσεις και η εξαφάνιση της βασίλισσας  

Ο Μοχάμεντ ΣΤ' έχει δεχθεί επικρίσεις για τις ανισότητες- το ΔΝΤ του έχει ζητήσει να κάνει κάτι για αυτό- ενώ οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ασκούν κριτική για τους αυξανόμενους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης.

Τον περασμένο Νοέμβριο δικαστήριο καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκισης τον Μοχάμεντ Μουνίρ, έναν σταρ της ραπ γνωστό ως Gnawi, για προσβολή της αστυνομίας. Όμως το πραγματικό παράπτωμά του πιστεύεται ότι ήταν η ηχογράφηση τραγουδιού που φαινόταν να επικρίνει τον βασιλιά.

Ερωτήματα υπάρχουν όμως και για την προσωπική ζωή του βασιλιά. Η εξαφάνιση της συζύγου του, πριγκίπισσας Λάλα Σάλμα, το 2017 είχε προκαλέσει εικασίες πως είχε πέσει στη δυσμένειά του.  

πριγκίπισσας Λάλα Σάλμα

Η πριγκίπισσα Λάλα Σάλμα του Μαρόκου

Αναλυτές προσπάθησαν να μαντέψουν αν εκείνη κρυβόταν στην Αμερική, έχει κλειστεί σε ένα από τα παλάτια ή αν το ζευγάρι πήρε μυστικά διαζύγιο και δίνει μάχη για το δικαίωμα να βλέπει τα παιδιά της.  

Τελικά η πριγκίπισσα, η πρώτη σύζυγος μονάρχη του Μαρόκου που ανέλαβε δημόσια καθήκοντα, επανεμφανίστηκε τον Οκτώβριο, επιβλέποντας έκθεση ισλαμικής τέχνης που θα εγκαινιαζόταν στο Ραμπάτ. Όμως, παραμένουν τα ερωτήματα για τον γάμο της με τον βασιλιά και τον ρόλο της ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ