Κόσμος

Όσκαρ 2020: Εκτός εαυτού ο Μπολσονάρου με υποψήφιο βραζιλιάνικο ντοκιμαντέρ - «Έργο ενός γουρουνιού»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αντέδρασε έντονα στην υποψηφιότητα του βραζιλιάνικου ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ 2020 που περιγράφει την πολιτική κατάσταση στην Βραζιλία.

Κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα του ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ 2020, ο Μπολσονάρου χαρακτήρισε το φιλμ «έργο ενός γουρουνιού», καθώς σε αυτό ασκείται δριμεία κριτική στην πολιτική του.

«Είναι μυθοπλασία… για όσους αρέσκονται σε τροφή για αρπακτικά, είναι μια καλή ταινία, σημείωσε για την υποψήφια στα Όσκαρ 2020 ταινία, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Το ντοκιμαντέρ «Στα όρια της δημοκρατίας» υποψήφιο για τα Όσκαρ 2020

Το ντοκιμαντέρ της ηθοποιού Πέτρα Κόστα με τίτλο «Στα όρια της δημοκρατίας» ανακοινώθηκε τη Δευτέρα μεταξύ των υποψηφίων στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ για τα Όσκαρ 2020. Το φιλμ ακολουθεί την πολιτική διαδρομή της σκηνοθέτη, παρουσιάζοντας με προσωποποιημένο τρόπο, την άνοδο και την πτώση στην εξουσία του προέδρου Λούλα, αλλά και της διαδόχου του στην ηγεσία της Βραζιλίας από την αριστερά, Ντίλμα Ρούσεφ.

Παρότι το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα γεγονότα μέσα από μια προσωπική και υποκειμενική ματιά, φαίνεται πως βρίσκει «ελαφρυντικά» για τον Λούλα, ο οποίος και φυλακίστηκε, αλλά και την Ρούσεφ, η οποία αποπέμφθηκε από το αξίωμα της προέδρου της Βραζιλίας, ενώ στέκεται ιδιαίτερα επικριτικά στην άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς και του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Σε μια εποχή που η ακροδεξιά απλώνεται ως επιδημία, ελπίζουμε πως το φιλμ θα μπορέσει να μας βοηθήσει να καταλάβουμε σε πιο βαθμό είναι κρίσιμο να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας» έγραψε η ίδια η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ στο Twitter, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας στα Όσκαρ 2020.

https://twitter.com/petracostal/status/1216764809905082368

Βίντεο: Διθυραμβικές κριτικές για το υποψήφια με Όσκαρ 2020, ντοκιμαντέρ
Ωστόσο, το υποψήφιο για βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ φιλμ στα Όσκαρ 2020, το οποίο και ανήκει στις πρωτογενείς παραγωγές του Netflix, έγινε δεκτό με ιδιαίτερα θετικές κριτικές. Η New York Time το εκθείασε ως «ένα χρονικό μιας πολιτικής προδοσίας και της κατάχρησης της εξουσίας», ενώ το δημοσίευμα το χαρακτήρισε «συνταρακτικό».

Αντίστοιχα θετική ήταν η κριτική και στην Guardian, που χάρισε στο «Στα όρια της δημοκρατίας» τέσσερα (σε κλίμακα των πέντε) αστέρια. «Η Κόστα καταφέρνει να πλάσει μια προσωπική ανάλυση της καθόδου του κράτους στον λαϊκισμό και του ξηλώματος του δημοκρατικού ιστού» σημειώνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

https://youtu.be/xLe24M_PB5E

Ποια είναι η Βραζιλιάνα που διεκδικεί βραβείο στα Όσκαρ 2020

Η Πέτρα Κόστα είναι ηθοποιός και αναγνωρισμένη σκηνοθέτης, που το έργο της κινείται μεταξύ της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας. Η Κόστα είναι σύμφωνα με το βιογραφικό της στη Wikipedia, μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών που διοργανώνει τα Όσκαρ, από το 2018.

Το ντοκιμαντέρ που βρέθηκε υποψήφιο στα Όσκαρ 2020 είναι το τρίτο στη σειρά από μια τριλογία παρόμοιων φιλμ. Στο πρώτο, το 2009, με τίτλο «Μάτια στο αντίθετο ρεύμα» παρουσιάζει τις ιστορίες των παππούδων της και διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρίο ντε Τζανέιρο την ίδια χρονιά. Το δεύτερο φιλμ της τριλογίας με τίτλο «Έλενα» παρουσίασε την ιστορία δύο αδερφών και χαρακτηρίστηκε ένα «κινηματογραφικό όνειρο» και πάλι από την αμερικανική New York Times.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/zoi/oskar-2020-brazilianiko-ntokimanter-mpolsonaroy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ