Κόσμος

Διπλωματικός πυρετός στην ΕΕ για Λιβύη και Ιράν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας καθώς και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τις εξελίξεις σε Ιράν και Λιβύη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ντι Μάιο βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ομόλογούς του από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, στην έκτακτη συνεδρίαση που κάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ», ανέφερε το ιταλικό υπουργείο.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώσε τη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα, ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι μετά από ένα ταξίδι των Ευρωπαίων υπουργών στη Λιβύη που ακυρώθηκε, η συνάντησή τους με τους αντιμαχόμενους ηγέτες της χώρας, Χαλίφα Χαφτάρ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και του Φάγεζ αλ-Σάρατζ της Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί "οπουδήποτε αλλού"».

«Υπάρχει πόλεμος στη Λιβύη με παρέμβαση εξωτερικών παικτών. Στόχος της Ιταλίας είναι να συγκεντρώσει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την κατάσταση, από την Τουρκία και τη Ρωσία μέχρι την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.

Εκπρόσωπος της ΕΕ που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενδέχεται να συζητήσουν για τη θέση τους όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, πριν τη Σύνοδο όλων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο AFP, τις εξελίξεις με το Ιράν και τη δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί θα συζητήσουν οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ