Κόσμος

Europol: Εκατοντάδες οι συλλήψεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Μετά από τεράστια έρευνα, συνελήφθησαν 228 άτομα σε 30 περίπου χώρες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σε μπαράζ συλλήψεων προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol επισημαίνει πως οι έχουν περαστεί χειροπέδες σε 228 άτομα σε 30 περίπου χώρες.

«Η επιχείρηση η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε δύο μήνες αργότερα και είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν πάνω από 1.000 ποινικές έρευνες, εκ των οποίων πολλές βρίσκονται σε εξέλιξη» ανακοίνωσε σήμερα η Europol.

«Πάνω από 650 τράπεζες, 17 τραπεζικές ενώσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνέβαλαν στην αναφορά 7.520 δόλιων συναλλαγών από μεταφορείς παράνομου χρήματος, αποτρέποντας έτσι τη συνολική απώλεια 12,9 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τη Europol.

Η επιχείρηση όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πραγματοποιήθηκε σε 31 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Ισπανία, στην Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η επιχείρηση, με τη στήριξη της Europol, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη δικαστική συνεργασία Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF), επέτρεψε την ταυτοποίηση 3.833 κομιστών παράνομου χρήματος καθώς και 386 προσώπων επιφορτισμένων με τη στρατολόγηση των money mules, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 228.

«Οι κομιστές παράνομου χρήματος συχνά συμμετέχουν στις δραστηριότητες που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εν αγνοία τους, λαμβάνοντας και μεταφέροντας χρήματα που έχουν αποκτηθεί παρανόμως» εξηγεί η σχετική ανακοίνωση.

«Oι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη στρατολόγηση - και που δραστηριοποιούνται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- καταφέρνουν να πείσουν τα θύματά τους «να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς με το πρόσχημα της αποστολής ή της λήψης χρημάτων», σύμφωνα με τη Europol.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ