Κόσμος

Φοιτητές κατηγορούνται για τρομοκρατία επειδή τραγούδησαν κουρδικά

Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορήσει 12 πανεπιστημιακούς φοιτητές ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης γιατί τραγουδήσουν ένα τραγούδι στα κουρδικά κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Newroz, το κουρδικό νέο έτος, στη νότια επαρχία της Αττάλειας, ανέφερε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya την Τρίτη.

Οι φοιτητές κατηγορούνται ότι είναι μέλη της πτέρυγας νεολαίας του παράνομου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των μαθητών περιλαμβάνουν βίντεο που τραγουδούν ένα τραγούδι στα κουρδικά που ονομάζεται Mervano.

Περιλαμβάνει επίσης την παρουσία σε ένα από τα φοιτητικά τηλέφωνα μιας φωτογραφίας του Hacı Osman Birlik, ενός Κουρδου άνδρα που σκοτώθηκε όταν αψήφησε μια απαγόρευση της κυκλοφορίας το 2015 στη νοτιοανατολική επαρχία Şırnak κατά τη διάρκεια τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του PKK.

Η κουρδική γλώσσα έχει τιμωρηθεί και πάλι από τα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το 2012, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) άρχισε να παρέχει μεγαλύτερες ελευθερίες στον κουρδικό πολιτισμό, αλλά η καταστολή επέστρεψε από την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ της Τουρκίας και του PKK στα μέσα του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ